Babür Şah Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet bilgi (1483-153O)
Şâir, yazar. Fergana'da doğdu. Timur'un torunlarından Ömer Şeyh Mirza'nın oğludur. Annesi Cengiz Han'ın oğlu Çağatay Han'ın torunlarından Yunus Han'ın kızı Kutluğ Nigar Hanım'dır. Fergana emîri olan babasının ölümünden sonra tahta geçmiş (1494), uzun mücâdelelerden sonra Kuzey Hindistan'da bir Türk devleti kurmayı başarmıştır. Kabil, Semerkand ve Buhara'yt zaptetti. Dehli.sultanını da yenerek sınırlarını Bengal'e kadar genişletti. Ölümünden sonra yerine oğlu Hümâyûn tahta geçti. Kabil'de öldü.
Babur Şah, hayatının son dönemlerinde yaşlanmış olsa da sık ......
Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan gibi halk şairleri geleneğinden yararlanan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerinde ressam kişiliğinden gelen renk öğesi birinci plandadır. Şiirlerinde Anadolu insanının günlük hayatına ait canlı bir renk cümbüşü yaratmış, tabiat öğelerine geniş yer vermiş, bunları bir devinim içerisinde ele almıştır. Şiirlerinin en önemli özelliklerinden biri de sosyal içerikli olmalarıdır. İç ahenge önem veren sanatçı, aşk konusunda da şiir yazmıştır. Şiirlerini Yaradana Mektuplar, Karadut, Tuz, Üçü Birden ......
Şiirlerinde alışılmamış bağdaştırmalara yer veren şairin şiirlerinde görünenin arkasında bir anlam vardır. Necatigil, “evlerin öyküsünü yazan şair” olarak da nitelendirilebilir. Ona göre ev, süreklilik arz eden, insanın kaderini belli eden, yapıcı işlevi olan bir varlıktır. Şiirlerinde aile, ev, yasak aşklar, ölüm, yokluk gibi temaları ağırlıklı olarak işlemiştir. Necatigil’in şiirlerinde büyük tezatlar vardır. Bu tezatlar kendi içine doğru yaptığı kırılmanın, kendi çevresinin yarattığı sıkıntıların sonucudur.
Sanatçı ikinci şiir kitabı olan “Çevre”ye kadar Garipçilerin yarattıkları çıplak, sade üslupla yazmıştır. Kapalıçarşı’daki şiirler, üslup bakımından ......
Behçet Kemal Çağlar Kimdir Hayatı Eserleri Kişiliği Kısaca
Atatürk ve milli şiir konularındaki şiirleriyle tanınmış olan şair, halk şiiri ile de yakından ilgilenmiştir. Söylevci yönü ağır basan sanatçı, bireyler için değil kalabalıklar için şiir yazmıştır. Dili açık ve yalındır. Coşkun bir lirizmi vardır. Halkevleriyle ilgilenmiş ve halkevlerinin açılışında yazdığı ve oynadığı Çoban Piyesi ve Ergenekon Piyesi dolayısıyla da Atatürk’ün dikkatini çekmiştir. Ankaralı Âşık Ömer mahlasıyla da şiirler yazmıştır.
Eserleri: Şiir: Erciyes’ten Kopan Çığ, Burada Bir Kalp Çarpıyor, Benden İçeri, Son Şiirleri
Oyun: ......
Bahtiyar Vahapzade Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1925-2009):
Azerbaycan’ın kuzeyindeki Şeki şehrinde doğdu. Ortaöğrenimini Bakü’de tamamladı. Tıp fakültesini yarıda bırakarak yüksek öğrenimini Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinde tamamladı. Üniversitede asistan, doktor, doçent ve profesör olarak çalıştı. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyeliği görevinde bulundu. Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan Parlamentosunda milletvekilliği yaptı. Azerbaycan bağımsızlık mücadelesine destek verdi, bağımsızlığın kazanılmasından sonra da Azerbaycan Millî Meclisinde milletvekilliği görevinde bulundu.
Türk dünyasında tanınan ve çok okunan bir şair olan Bahtiyar Vahapzade, şiirlerinde ......
Bilge Karasu Hayatı Biyografisi Eserleri ve Edebi Kişiliği Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1930-1995): İstanbul’da doğdu. Şişli Terakki Li- sesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde öğrenim gördü. Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünde, Ankara Radyosu Dış Yayınlar Bölümünde görev yaptı. Hacettepe Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Çeşitli ya- yınevlerinde çevirmenlik yaptı.
Hikâye, roman, deneme türünde eserler veren sanatçı; farklı biçim, teknik ve içerikte eserler yazdı. Çalışmalarıyla çeşitli ödüller aldı. Modern toplumsal yapı içinde yalnızlaşan ve iç dünyasına yaptığı yolculukla yaşamı, ......
Roman ve hikaye yazarı. İstanbul'da dünyaya geldi. Sultanahmet Sanat Enstitüsü'nü bitirdi (1946). Teknik Üniversite Makine Fakültesi Teknoloji Kürsüsü'nde kaynak öğretmeni iken Öldü..
Bahaeddin Özkişi, cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. Destan üslubu ile hikaye ve roman yazmıştır. „
Öykü kitapları: 1. Bir Çınar Vardı (1959), 2. Göç Zamanı (1975).
Romanları: 1. Köse Kadı (1974), 2. Uçtaki Adam (1975), 3. Sokakta (1975). Sokakta romanı ile 1975 Peyami Safa Roman Yarışması'nda birincilik kazandı. ...
(1905-8.111.1959)
Hikâye yazarı. Antakya'da doğdu. Antakya Lisesi'ni bitirdi (1923). İstanbul'da bir yıl Edebiyat Fakültesi'ne devam etti. Sonra Hukuk Fakültesi'ne geçip bitirdi (1930). Öğrencilik yılarında Vakit gazetesinde çalıştı. Çeşitli il ve ilçelerde hâkimlik yaptı. (1930-1938). 1946'ya kadar Hatay milletvekilliğinde bulundu. Sonra, ölünceye kadar istanbul'da ceza hâkimi olarak görev yaptı. İstanbul'da öldü. Zincirlikuyu Me-zarlığı'na gömüldü.
Sadece hikaye türünde eser veren yazar sâde Türkçe ile sıradan insanların hayatını, problemlerini gözlemlere bağlı olarak yazdı. Cumhuriyet devri hikâyecilerindendir.
Hikâye kitapları: 1. Memleket Hikâyeleri (1933), 2. Herkes Kendi Hayatını ......
Şair. Elbistan'ın Ekinözü (Celâ) köyünde doğdu. Abdurrahim Karakoç'un ağabeyi, Babası ve dedesi de şâirdir. İlkokulu köyünde okudu. Hasanoğlan Köy Enstitüsü Sağlık Bölümü'nü bitirdi (1949). Çeşitli köylerde sağlık memuru olarak çalıştı. Kahramanmaraş Verem Savaş Oispanserl'nde memur iken emekli oldu.
Günümüz şairlerindendir. Önce âşık tarzında şiirler yazdı. Sonra serbest nazma yönelip hacimce küçük tasavvufi şiirler yazmıştır. Şiirlerini Köy, Kızılelma, Çağrı, Fedâl, Hareket, Türk Edebiyatı, Hisar ve Töre gibi dergilerde yayımladı. Hikaye denemeleri de vardır. Bâzı şiirlerini Aşık Rahmânî mahlası ile yazdı.
Şiir kitapları:11. Mevsim ......
(1889-1982)
Yazar. Üsküdar'da doğdu. Üsküdar Ravza-yı Terakki S yesi'ni, Mülkiye İdâdîsi'ni ve İstanbul Hukuk Mektebi'ni bitirdi (1911). Evkaf İnşaat Başkâtipliği, Ticâret Bakanlığı Hukuk Müşavir Yardımcılığı, öğretmenlik ve avukatlık yaptı. Gazeteciler Cemiyeti Başkaniığı'nda bulundu. Çeşitli gazetelerde fıkra yazarlığı yaptı (Vakit, Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet, Milliyet). 1976'da ŞeyhüM muharririn unvanı aldı. İstanbul'da öldü.
Felek, günlük fıkraları ve mizahîhikâyeleri ile tanınır. Anlaşılır bir dille, yaşayan Türkçe ile yazılar yazmıştır.
Eserleri:
1. Mint Masalları (Gezi yazıları, 1944), 2. Âdem'den Bu Güne Büyük Aşklar (1945), 3. Felek ......
(1627-1648)
Dîvan şâiri. İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mustafa'dır. Diğer Fehim'lerden ayırmak İçin Kadîm sıfatı ile anılır. Eyüp Pa-şa'nın yanında kâtip olarak Mısır'a gitti (1644). Kudüs, Mekke ve Medine'de bulundu. Paşa ile arası açılınca İstanbul'a dönmek üzere yola çıktı ve Ilgın (Konya)'da Öldü.
Küçük bir dîvanı vardır. Şiirleri İzzet Molla, Nazîm ve Şeyh Gâfib tarafından beğenilmiş, nazireler yazılmıştır. Hersekli Arif Hikmet, Namık Kemal, Leskofçalı Galib üzerinde tesiri vardır. Şiirinde ses güzelliği anlam inceliği vardır.
Eserleri:
Dîvan (S.N. Ergun tarafından, 1934'te yayımlandı), 2. Şehrengiz (Dîvan üe ......
Şâir. Karaman'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karaman'da yaptı. İstanbul Kuleli Askerî Lisesi'ni (1946), Harbokulu'nu (1948) bitirdi. Ankara'da bulunduğu yıllarda Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Böiümü'nde de okuyarak mezun oldu. Askerî, liselerde öğretmenlik yaptı. Heybeliada Deniz Lisesi öğretmeni iken emekli oldu.
Halk şiiri geleneğini günümüzün zevki ile kaynaştırarak hece ile, bâzan aruz ile şiirler yazdı. Kompozisyon ve ifâdeye değer veren, halk Türkçe'sinin inceliklerini yansıtan ve duygu yönü ağır basan, samîmi dil ile söylenmiş manzumeleri vardır. Rubâî türündeki şiirlerini ......
(1915-1972)
Şâir. Antalya'da doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı şehirde, liseyi Haydarpaşa'da okudu, İstanbul Hayriye Lisesİ'nde tamamladı (1936). Bir süre Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne devam ettikten sonra gazeteciliğe başladı. Tan, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde sekreter ve yazar (1934-1940), Ankara ve İstanbul radyolarında spiker ve İzmir Radyosu'nda müdür olarak çalıştı. İstanbuf'da öldü. Zincirlikuyu Mezariı-ğı'na gömüldü.
Aşk ve tabiat temaları işleyen lirik şiirleri, hikâyeleri vardır. 8u eserler Servet-i Fünun, Uyanış, Ülkü, Aile, Varlık dergilerinde, Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Antoloji ve biyografi kitabı da hazırlamış, bâzı şâirlerle ......
(1921- )
Roman ve tiyatro eseri yazarı. İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi ile Yüksek İktisat ve Ticâret Okulu'nu (1942) bitirdi. Anadolu Sigorta Şirketi (1945-1952) ile Ticâret Bankası'nda muhasebe müdürü olarak çalıştı (1952-1960). Sonra mâlî müşavirlik bürosu açtı.
Günümüz yazarlarındandır. Çeşitli gazetelerde neşrettiği hikâyelerden sonra Dökmeci adlı piyesi ile CHP oyun yarışmasında derece alarak adını duyurdu. Romanlarında Türk tarihinden aldığı konuları İşler. Piyeslerinde devrinin hayat tarzını anlatır. Romanlarının tarihî olanlarını önce tefrika etti, sonra kitap hâline getirdi. Bâzı oyunları İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda oynandı. (Yarısı, ......
(1852-1887)
Yazar. İstanbul'da doğdu. Fatih Rüştiyesi, Askerî İdâdl (1871) ve Harp Okulu'nu (1873) bitirdi. Sarayda Sultan Abdü-laziz'in yaveri oldu (1873-1876). Sırp Savaşı1 na (1875-1876), Rus Harbi'ne (1877-1878) ve Girit isyanının bastırılması hareketine katıldı. Önyüzbaşı rütbesinde iken askerlikten ayrıldı. İntihar ederek öldü. Kabri İstanbul'dadır.
XIX'uncu asır yazarlarındandır. Tanzimat devrinin sonlarına doğru kuvvetlenmeye başlayan müsbet ilim görüşünü benimsemiştir. Edebiyatta romantizm, realizm ve natüra-lizm akımlarım ve bu akımların metodlarını karşılaştıran yazılar yayımladı. Tiyatro eseri ve roman tercümeleri yaptı. Voltaire ve Victor Hugo üzerine yazdığı monografiler ......
(1612-1640?)
Fıkracı. Sultan IV. Murad devrinde yaşamış, içki yasağına karşı koymuş meşhur bir ayyaştır. Adına ve tipine pek çok fıkra bağlanmıştır. Bu fıkralarda Bekri'nin çok katı kurallara karşı çıkıp müsahamanın gereğini savunduğu görülür. Bazı fıkraları bektâşî fıkraları ile karıştırılmıştır. Fıkraları ağızdan ağıza nakledilerek günümüze kadar gelmiştir. Bu fıkralara XVII'inci asırdan itibaren yazılan lâtîfe mecmualarında rastlanır.
İlk defa Himmet-zâde, Bekri Mustafa adlı kitabında bu tür fıkraları topladı (1922). [S. Münir Yurdatap, Bekri Mustafa'nın Latifeleri, (1942); A. Cemâl Erksan, Resimli Bekri Mustafa Fıkraları (1947). ......
Halk hikayecisi, âşık. Erzurum'da doğdu. Erzurumlu Hafız Mihdat'tan halk hikâyeleri ve hikâyeciliği öğrendi. Yedi yıl çıraklıktan sonra hikâyeciliğe başladı. Saz çalmayı bilmez. (Erzurum) Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde müstahdem olarak çalışmaktadır.
Anlattığı halk hikâyeleri: 1. Köroğlu (M.Kaplan, M. Akalın, M. BaM tarafından yazıya geçirilerek yayımlandı, 1973), 2. Emrah ile Selvihan Hikâyesi (M. Bali tarafından yayımlandı), 3. Kîrmanşah, 4. Yusuf ile Züleyha, 5. Zaloğlu Rüstem, 6. Ferhat ile Şîrîn, 7. Tâhîr ile Zühre (F. Türkmen tarafından yayımlandı), 8. Leylâ ile Mecnun, 9. Kerem ......
(1405-?)
Mesnevi şâiri. Sultan II. Murad devrinde Anadolu'da yaşamıştır. Hayâtı hakkında bilgi yoktur. Sultan Murad'a sunduğu Murad-nâme İsimli eserinden onun devrinin ilimlerini Öğrendiği, çeşitli güzel sanatlara aşina olduğu anlaşılmaktatadır.
Murad-nâme 51 bölümden meydana gelen ansiklopedik bir mesnevîdir. Eserin elyazması bir nüshasının varlığı bilinmektedir. ...
(1526-1600)
Dîvan şâiri. İstanbul'da doğdu. Asıl adt Mahmud Abdül-bâkî'dir. İyi bir medrese eğitimi gördü. Daha öğrencilik yıllarında şâir olarak kabut edildi. Başta Kanunî Sultan Süleyman olmak üzere devrinde yaşadığı dört pâdişâh tarafından korunmuş, rahat bir hayât sürmüştür. Meslek hayatına müderris olarak başladı; dâima yükselerek Mekke, Medine (1576-1582) ve İstanbul (1584) gibi illerde yüksek kadılık mevkilerinde bulundu- İki kere Anadolu, bir kere de Rumeli Kazaskeri oldu (1585, 1591). Çok istediği halde Şeyhülislâm otamadan İstanbul'da öldü. Mezarı Edirnekapı dışında, Eyüp yolu üzerindedir.
Dîvan edebiyatımızın ......
(?-1594)
Dîvan ve mesnevî şâiri. İznik'te doğdu. Babasının mesleğinden dolayı Macuncu-zâde de derler. Medrese Öğrenimi yaptı. Müderrislik ve kadılık görevlerinde bulunmuştur. Sultan III. Murad'ın yakınlarından idi.
Eserleri: 1. Dîvan (Yazma halindedir). 2. Gül-ü Bülbül {Mesnevî, yazılış tarihi 1565-1572?), 3. Şâh ve Şemâyil Bânu (Mesnevi). ...