Şiirlerinde insanın öteki insanlarla ve toplumla olan ilişkilerini ironik ve yergisel bir dille anlatmıştır. Sen-ben ikilemi şiirlerinde önemli bir kurgudur. Şiirlerinde sevgi, aşk, ölüm, ayrılık gibi temaları ele almıştır. Edip Cansever ve Behçet Necatigil’in üslubundan da etkilenen sanatçının son dönem şiirlerinde halk ve divan şiirinden kimi unsurları kullandığı görülür. Siyasete ve slogancı şiire hiçbir zaman yönelmemiş bir sanatçıdır.
Eserleri:
Şiir: Dünya Kaçtı Gözüme, Sen Sen Sen, Bir Kapı Önünde, Yuvarlağın Köşeleri, Benden Sonra Mutluluk, Nasılsın, Çiçekleri Yemeyin, Lavinia
Öykü: Dün Yağmur Yağacak
BAŞKA BİR ......
Hüseyin Nihal Atsız Kimdir Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği
Hüseyin Nihal Atsız, Cumhuriyet devri şâir, yazar, edebiyat tarihçisi ve fikir adamlarındandır. Tarihte Türk adını taşıyan en eski Türk devletlerinden başlayarak bugüne gelinceye kadar kimi tarihsel süreç ve kırılma noktalarını dikkate alarak tarih şuurunu romanlara taşımıştır. Bozkurtların Ölümü, Bozkurtların Dirilişi adlı romanlarının konusunu Göktürk tarihinden almıştır. Deli Kurt adlı romanının konusunu Osmanlı tarihinden almıştır. Fikir tarihimizde kendine has biryere sahiptir. Türk dünyasına bir gözle bakan milliyetçilik anlayışına sahiptir.
İlmî yazıları, romanları ve makaleleri ile ......
Haldun Taner Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Edebi Kişiliği
Cumhuriyet Dönemi sanatçılarındandır. Yurt dışında tiyatro eğitimi almıştır. Kabare tiyatrosunun temelini atmış ve Haldun Taner Tiyatrosu ekolünü oluşturmuştur. Türkiye’de epik tiyatroyu sahnede ilk defa uygulamış ve başarılı olmuştur. Oyunları yurt dışında da büyük ilgi görmüş, birçok değerli sanatçının yetişmesine katkı sağlamıştır. Deneme, hikâye, fıkra, makale ve gezi yazısı türlerinde de eserler vermiştir.
Eserlerinde mesaj vermeye çalışmış, okuyucuyu eğitme çabasına girmiştir. Oyunlarında yerli tipler çizmiş ve bize has bir atmosfer kurmuştur. Bireylerin toplumdaki yaşam biçimlerini, ......
Hüseyin Rahmi Gürpınar Kimdir Biyografisi Hayatı Kişiliği Hakkında Kısaca Bilgi
Roman, öykü ve oyun yazarıdır. Servetifünun Dönemi’nde yaşayan sanatçı, Ahmet Mithat Efendi'nin halk için roman yazma geleneğini devam ettirmiştir. Türk edebiyatında sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak da bilinir. Döneminin İstanbul’un her kesiminden, sınıfından insana yer verdi: Külhanbeyler, züppeler, hanımefendiler, mahalle kadınları, paşalar, memurlar... Eserlerindeki kişilerin ortak yönü gülünç olmalarıdır. Geniş bir okur kitlesine ulaşabilmek için yalın bir dil kullandı. Natüralizm akımının başarılı bir temsilcisidir, Emile Zola’dan etkilenmiştir. Romanlarında sık sık olayla ......
Servet-i Fünun Edebiyatının Romancısı Halit Ziya Uşaklıgil Hayatı Biyografisi Eserleri Romanları Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Küçük yaşlarda roman ve hikâyeye ilgi duymaya başlamış, aldığı eğitim vesilesiyle Fransızca eserlerden de çeviriler yapmıştır. Hizmet ve Ahenk gazetelerini çıkarmıştır. Yazı hayatında Hizmet gazetesinin önemli yeri vardır. Hikayeleri ve mensur şiirlerinden oluşan pek çok eserini ilk olarak bu gazetenin sayfalarında yayımlamıştır.
Avrupa gezisinin ardından yerleştiği İstanbul’da İkdam gazetesi ve Servet-i Fünun dergisine yazmaya başlar. Servet-i Fünun edebiyatı topluluğuna katılmasının ardından, önemli ölçüde tanınmasını sağlayan Aşk-ı Memnu ......
Hoca Dehhani'nin Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri
Horasan’dan gelip Konya’ya yerleştiği bilinir. Şimdiye kadar üzerinde yapılan çalışmalar sonucu I. Alâeddin Keykubad veya III. Alâeddin Keykubad devrinde yaşadığı anlaşılmaktadır. Tezkirelerde, onun hakkında bilgi yok. Ancak, bilgileri, kendi şiirlerinden çıkarabiliyoruz. Önce Mehmet Fuat Köprülü onun 7 şiirini yayınladı, daha sonra da Mecdut Mansuroğlu 12 şiirini yayınladı. Ama l978’de Hikmet İlaydın, Mansuroğlu’nun yayınladığı şiirlerden ikisinin Kemâlpaşazâde’ye (Ö. 1534), birisinin Resmî’ye (Ö. XV. yy) ait olabileceğini yazdı.
......
Hamdullah Suphi Tanrıöver Hayatı Edebi Kişiliği ve Eserleri hakkında Kısaca Özet Bilgi (1885 - 1966)
İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesini bitirdi. İstanbul Erkek Muallim Mektebinde öğretmenlik yaptı. Türk Ocağı yönetim kurulunda görev aldı. Saruhan’dan mebus (milletvekili) seçilerek son Osmanlı Mebusan Meclisine girdi. TBMM'de milletvekili olarak bulundu. İki defa Millî Eğitim Bakanlığı yaptı. Bükreş Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.
Hamdullah Suphi, 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sebebiyle İstanbul’da düzenlenen protesto mitinglerinde yaptığı konuşmalarıyla tanındı. İstanbul’un işgali ve Türk Ocaklarının kapatılması üzerine Ankara’ya gidip
fiilen Millî Mücadele’ye katıldı. ......
Haydar Ergülen Hayatı Şiirleri ve Edebi Kişiliği Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1956-...)
Eskişehir’de doğdu. Ankara Aydınlıkevler Lisesini ve ODTÜ Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesinde kısa bir süre araştırma görevlisi olarak çalıştı. Bu görevi bırakarak reklam yazarı olarak çalıştı.
Haydar Ergülen, 1980 sonrası kuşağının önde gelen şairlerinden biridir. Klasik ve çağdaş şiirimizin birikimlerini şiirlerinde bilinçle, ustaca kullanır. Şiirlerinde aşk, acı, yalnızlık gibi temaları kendine özgü imgelerle işler. Şiirlerinde dış dünyadan çok insanın iç dünyasına yönelir. Şair şiir kitaplarıyla birçok ödül almıştır.
Haydar Ergülen, 1980’li ......
(1872-1959) Şâir. İstanbul'da doğdu. S. Mazhar Bey'in oğludur. Aksaray'da Taşmekteb'i ve Mülkiye İdâdîsi'ni bitirdi. Mülkiye yüksek kısmını, hastalandığı için bitiremedi. Memur oldu. Sultan II. Abdülhamid'e karşı olduğu için uzun yıllar sürgünde ve yurt dışında kaldı. 1918'den sonra İstanbul'a döndü. Öğretmenlik, Matbuat Umum Müdürlüğü yaptı, istanbul'da öldü. Rumelihisarı Mezarlığı'na gömüldü.
Servet-i Fünun şairlerindendir. Tevfik Fikret'in tesirinde şiirler yazdı. Dil ve tekniğe önem verdi. Aşk, kadınlar, tabiat, gurbet, aile, özlem temalarını işleyen lirik şiirler yazdı. Son şiirlerinde, hece ölçüsü ve sâde Türkçe ile ......
Şâir ve yazar. İstanbul'da doğdu. Doktor M. Fahri Paşa'nın oğludur. Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Yeterlik imtihanı vererek edebiyat öğretmeni oldu (1916). Muğla ve İstanbul'da Öğretmenlik yaptı, istanbul'da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü.
ilk şiirlerinde vezin, dil ve duyuş tarzı bakımından Fecr-i Âtî şâirlerinin tesirinde idi. Millî Edebiyat cereyanına katılınca aruz veznini bırakıp hece vezni ve konuşulan Türkçe'ye döndü. Şiirlerine hüzün hakimdir. Daha çok aşk ve ölüm temalarını İşlemiştir. Beş hececilerden biridir. Piyes, roman ve hatıra türünden de kitapları vardır.
Şiir kitapları: 1. Rüya (1912), ......
(1886-13.10.1973)
Hikaye ve roman yazarı. Girit'te doğdu. Şakir Paşa'nın oğludur. Mahalle Mektebi ile Robert Kolej'de okudu. Oxford Ünlversitesi'nde (İngiltere) Yeni Çağ tarihi öğrenimi gördü (1904-1908). Yurda dönüşünde Diken, İnci, Resimli Hafta, Resimli Ay dergilerinde yazılar yazdı. Bir hikayesinde suç unsuru görülerek İstiklâl Mahkemesi tarafından Bodrum'da kalebentliğe mahkum edildi. Cezası bitince aynı kasabaya yerleşti. 1947'de İzmir'e taşınıp gazetecilik ve turist rehberliği yaptı. İzmir'de öldü, Bodrum'a gömüldü.
Deniz hikayeleri İle tanındı. Halikarnas Balıkçısı, Aralarında yaşadığı balıkçıların ve süngercilerin hayatını, denize olan aşkını şairane tasvirlerle ......
Edebiyat tarihçisi, yazar. Saray'da (Kırklareli) doğdu. Vefa Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1954). Öğretmenlik ve kütüphane memurluğu görevlerinden sonra Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne Eski Türk Edebiyatı asistanı oldu (1959). Halen aynı fakültede doçent olarak çalışmaktadır.İpekten, eski metinlerin tahlili ve edebiyat tarihi ile İlgili eserler vermiştir
Eserleri:
1. Naili-i Kadim Divanı (1970), 2. Nâilî-i Kadîm-Hayâtı ve Edebî Kişiliği (1973), 3. XV ve XVI. Yüzyılda Türk Edebiyatında Edebi Muhitler (Doçentlik tezi, basılmadı), 4. Fuzuli- Hayatı, Edebî Kişiliği ......
(1536-1599)
Süslü nesir yazarı, istanbul'da doğdu. Yavuz Sultan Selim'in yakın nedîmi Hasan Çan'ın oğludur. Medrese öğrenimi gördü. Müderrislik, şehzade Murad'a hocalık ve şeyhülislâmlık yaptı. İstanbul'da öldü. Eyüp Sultan'm yakınına gömüldü.
Arapça'dan Türkçe'ye dinî ve tasavvufî eserler tercüme etmiş, Türkçe şiirler söylemiş ve bir de Selim-nâme yazmıştır. Fakat şöhretini süslü nesir ile yazdığı Tâcü't-tevârih (Tarihlerin Tacı) adlı eseri ile sağlamıştır.
Tâcü't-tevârih iki ciltlik Osmanlı tarihidir. Sultan Osman'dan başlayarak Yavuz Sultan Selim devri sonuna kadar olan olaylar anlatılmıştır. Eser eski harflerle 1862'de basıldı. [Sadeleştirilmiş yayımını ......
(1839-1903)
Divan şairi. Mostar'da doğdu. Zülfikar Nafiz Paşa'nın oğludur. İstanbul'da öğrenim gördü. Anadolu ve Rumeli şehirlerinde, imparatorluğun merkez teşkilâtında memurluk ve hâkimlik yaptı.
Tanzimat edebiyatı döneminde yetişmiş olmasına rağmen dîvan şiiri geleneğini devam ettirdi. Encümen-i Şuarâ şairlerindendir. Şiirlerini anlaşılır bir dil ile yazdı. Nâilî-i Kadim ve Fehim'in tesirindedir. Gazellerinde duygu unsuru ağır basar. Tasavvuf! şiirleri de vardır. Dîvan şiirinin son büyük temsilcilerlndendir.
Eserleri:
1. Divan (İ.M.K. Inal'ın önsözü ile 1918'de bastırıldı), 2. Levâyıhu'l-hikem, 3. Levamiu'l-efkâr. 4. Sevânihu'l-beyân, 5. Mİsbâhu'l-îzah {Son dört eser çeşitli dergilerde ......
Şiirlerindeki ustalığından ve yeteneklerinden dolayı “Meliküş Şuara, Hayal-i Meşhur” gibi ünvanlarla anılmıştır. Aşk ve tasavvufla beslenen lirizmi ileride Baki’yi hazırlayacak, İstanbul Türkçesini şiir dili haline getirecektir. Sadece Divan’ı vardır.
Vardar Yenicesi'nde doğdu. Asıl adı Mehmed. Düzenli bir eğitim görmedi. Gençliğinde rint ve başıboş bir hayat yaşamış, kalenderi dervişleri ile dolaşmıştır. İstanbul'a gelince, şiirleri İle Defterdar İskender Çelebi, Sadrazam İbrahim Paşa ve Kanûnî'nin dikkatini çekmiş, rahat bir hayata kavuşmuştur. Hâmîlerinin ölmesi üzerine Ka-nûnî'den bir Rumeli sancakbeyliği alıp istanbul'dan uzaklaşır. Edirne'de ölmüştür.
Hayalî rint ......
(XV'inci asır)
Mesnevi şairi. Hayâtı hakkında fazla bilgi yoktur. Asıl adı Mehmed'dir. Honas kalesinde doğmuştur (Muhtemelen 1374'de). İznik medresesinde müderrislik yapmıştır. Mevle-vî'dir. 1451-1456 yılları arasında öldüğü sanılıyor.
Hatiboğlu çok sâde dil ile, sanat gayesi gütmeyen, dil ve kültür tarihi bakımından önemli olan eserler yazmıştır.
Eserleri: 1. Bahrii'l-hakayık [Dinî, öğretici bir eserdir. Bâzı âyetler açıklanır. 1409 da yazıldı. "Mefâilün mefâilün feû-lün" vezni ile yazılmış 1465 beyitlik mesnevî. Hacı Bektâş-ı Velî'nin Arapça mensur Makalât'ının manzum tercümesidir, f. H. Ertaylan bu mesnevînin tıpkı basımını bir önsöz ......
(1486-24.V.1524)
Şair. Safevî hânedânı hükümdarlarındandır. Dedesi Uzun Hasan'ın ölümünden sonra İran ve Azerbaycan'da meydana gelen kargaşadan istifâde ederek 1502'de kendini şah ilan etti. Türkmen aşîretlerinin yardımı ile Azerbaycan, İran ve Irak'ı ele geçirdi. Özbek Hanı Şeybânî'yi yenerek sınırlarını genişletti. Yavuz Sultan Selİm'e yenilince (Çaldıran, 1514) Irak'ı kaybetti. Erdebil'de öldü, babası Şeyh Haydar'ın yanına gömüldü.
Hatâ'î, hem Farsça, hem Türkçe ile dîvan ve halk şiiri tarzında manzumeler, ilâhiler söylemiştir. Şiirlerinde hurûfîli-ğin ve Nesîmî'nin izleri görülür. Halk dili ve millî nazım şekilleri ile söylenmiş ......
(?-1768)
Divan şairi. İstanbul'da doğdu. Kazasker Abbas Efendi'nin oğludur. Medrese tahsili görmüş, müderrisliği yapmıştır. Yazdığı hicivler yüzünden Bursa'ya, oradan da Rodos'a sürülmüştür. Rodos'da öldü. Murad Reis'in türbesinin yanına
gömüldü.
Haşmet, daha çok Nabî ve Koca Ragıp Paşa gibi usta şâirlere nazireler yazmıştır. Âşıkane şiirleri biraz daha güzeldir. Koca Râgıp Paşa'nın meclislerinde söylediği nükteleri ve hicivleri ile meşhur olmuştur.
Eserleri: 1. Dîvan (1841'de basıldı), 2. Intlsâbü'l-mülûk (Mısır'da basıldı, 1841), 3. Sûr-nâme (veya Vilâdet-nâme) [Sultan III. Mustafa'nın kızı Hibetullah Sultan'ın doğumu üzerine on gün on gece ......
(XIV'üncü asır)
Divan şairi. Asıl adı Şeyh İzzeddin Esferâyînî'dir. Türkçe ve Farsça şiirler söylemiştir. Farsça şiirlerinde Hasan-ı Pur mahlasını kullanır. Çağında şöhreti Mısır'a kadar yayılmış olan bir Azerî sahası şairidir. ...
(XIV'üncü asır)
Mesnevi şairi. Altın Ordu sahasında yaşamış, eserini Altın Ordu hükümdarı Canıbek Han'ın sarayında görevli olan Mehmed Hoca Big'e sunmuştur. Şâir Farsça da bilmektedir.
Muhabbet-nâme isimli mesnevisi aruzun "mefâîlün me-lâilün mefâîlün feûlün" vezni ile yazılmış on mektuptan ve eserin arasına serpiştirilen gazellerden meydana gelmiştir. Harezmi, Kıpçak Türkçesi ile eser veren büyük bir şâirdir. Gazeller de yazmıştır. Şöhreti, asrının Türk dünyasına yayılmıştı. Muhabbetnâme'nin Britlsh Museum'da (Londra) ve İstanbul Millet Kütüphânesi'nde birer elyazması nüshası vardır. Gazelleri de bilinen tek nüshası Leiden Akademi Kü-tüphânesl'nde ......