Edip Cansever

Edip Cansever Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1928-1986 )

İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesini bitirdi. Edip Censever askerlik dönüşünde Kapalıçarşı’da antika satışı yapan bir dükkân kurdu. 1947 yılında ilk şiir kitabı olan “İkindi Üstü” adlı eserini yayımladı. Toplumsal kurallar içindeki bunalmış bireyi zengin imge dünyasıyla anlatmıştır. Şiirlerinde öyküleyici anlatıma, betimlemeye, diyaloğa ve dramatizasyona fazlaca önem vermiştir. Yedi-tepe Şiir Armağanı, TDK Şiir Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü gibi ödüllerin sahibidir.
“Yerçekimli Karanfil” adlı kitabıyla tanındı. Bu kitabıyla kendisine özgü şiir dünyası kurarak İkinci Yeni akımının özgün örneklerini verdi. Edip Cansever, büyük beğeni toplayan bu kitabıyla 1958 yılında Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı. 1976 yılında “Ben Ruhi Bey Nasılım” adlı kitabı ile 1977 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü; “Yeniden” adlı eseriyle 1982’de Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Eserleri: Dirlik Düzenlik, Yerçekimli Karanfil, Petrol, Tragedyalar, Sonrası Kalır, Ben Ruhi Bey Nasılım, Sevda ile Sevgi, Bezik Oynayan Kadınlar, Oteller Kenti (şiir)…

Edip Cansever Hakkında Geniş Bilgi

Şâir. İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi (1946). Yüksek Ticâret Okulu’nu yarıda bırakarak Kapalıçarşı’da antikacı dükkânı İşletmeye başladı (1950).
Sanat hayâtına İstanbul dergisinde yayımlanan bir şiir ile başladı (1944). Yücel, Edebiyat Dünyâsı, Fikirler, Kaynak, Yenilik, Yeditepe, Dost ve Türk Dili dergilerindeki şiirleriyle tanındı. Kurucusu olduğu Nokta dergisinde de şiirleri çık­mıştır (8 sayı, 1951). İlk şiirlerinde Garipçiler‘in etkisinde kalarak yaşama sevincini dile getirdi. Daha sonra Varoluş­çuluk akımını benimseyecek, daha çok varlıklı aydınlardan seçilmiş kahramanların sıkıntılarını ve yetersizliklerini ser­best nazım türünde yazdığı şiirlerle anlattı. İkinci Yeni şiiri­nin önderlerindendir. Şiirlerinde anlam kapanıklığı görülür.

Edip Cansever yarattığı şiir estetiği ve imge zenginliği ile şiirlerinde bireyin arayışlarını, umutsuzluklarını, uyumsuzluğa varan yaşam ilişkilerini yansıtmaya çalışmıştır. Şair, bazı şiirlerinde modern kentlerde yalnız, karamsar, kendisine ve topluma yabancılaşmış, uyumsuz, umutsuz ve depresif modern bireyi anlatır. Edip Cansever “Masa da Masaymış Ha” şiirinde de modern bireylerden birini betimler. Şair, şiirini oluştururken dil konusunda oldukça titiz davranmıştır. Olabildiği kadar sade ve duru bir şekilde oluşturduğu şiirinde neredeyse gereksiz hiçbir kelimeye yer vermemiştir. Şiir, etkisini bu duruluğuna borçludur. İlk dizeden itibaren yakalanan basitlik, okuyucuda gizli bir merak uyandırmaktadır. Yaşama sevinci içindeki adamın masaya başka ne koyacağı bir merak konusudur. Şair, okura masaya her şeyini koyan adamın hayatıyla ilgili bir fotoğraf sunmaktadır.

Eserleri: 1. İkindi Üstü (1947), 2. Dirlik- Düzenlik (1954), Yerçekimi! Karanfil (1957), 4. Umutsuzlar Parkı (1958), 5. Petrol (1959), 6. Nerde Antigone (1961), 7. Tragedyalar (1964), 8. Çağrılmayan Yakup (1966), 9. Kirli Ağustos (1970), 10. Sonrası Kalır (1974), 11. Ben Ruhi Bey Nasılım (1976), 12. Sevda ile Sevgi (1977), 13. Şâirin Seyir Defteri (1980), 14. Ye­niden (Bütün şiirleri, 1981), 15. Bezik Oynayan Kadınlar (1982).

[Yerçekimi) Karanfil kitabı ile 1958 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, Ben Ruhi Bey Nasılım ile TDK 1977 Şiir Odülü’nü, Yeniden ile de 1981 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.]

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir