Çok yönlü bir sanatçı olan Aksal, Şarkılı Kahve şiiriyle girdiği Garip akımı çizgisinden kısa sürede sıyrılarak dil işçiliğinin yoğun olduğu başka bir şiire ulaşmıştır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas gibi isimlerden etkilenen sanatçı, daha sonra İkinci Yeni şiiri çizgisinde eserler verir. Şiirlerinde kent insanının tutum ve davranışlarını, nesne ve tabiata bakışını irdelemiş, öykü ve romanlarında ise psikolojik öğeleri ve biçim arayışlarını ön plana çıkarmıştır. Son dönem şiirlerinde imgenin hallerini değiştirerek sözcükleri alışılmamış bir biçimde kullanmıştır.
Eserleri:
Şiir: Şarkılı ......
Salah Birsel Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
(1919-1999) Zekaya ve ironiye dayanan yergi ağırlıklı şiirler yazan Salah Birsel, Garipçiler ve II. Yenicileri kendine göre yorumlamış, halk şiirine yaklaşan bir söyleyiş yöntemini tercih etmiştir. Asıl ününü 1970’li yıllarda yazdığı denemeleriyle kazanmıştır. Keçi Çobanı Kuzu Çobanı adlı denemesiyle 1970 Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü’nü kazanan sanatçı, günlük konuşma dilinde az bilinen sözcük ve deyimleri tercih etmiştir. Duygulu şairi değil, usta şairi; lirik şiiri değil, zeka şiirini savunur. Her şiirinde yeni bir ......
Samipaşazade Sezai Kimdir Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği (1859-1936)
İngiliz ve Fransız edebiyatının etkisinde kalmıştır. Şiirlerinde romantizm, hikaye ve romanlarında realizm etkisi görülür. Hikaye ve romanlarında halkı, içindeki kahramanları kendi dilleri, çevreleri ve günlük yaşamları içinde anlatmıştır. Hikaye yazarlığı, romancılığından daha üstündür. Kısa hikaye türünün kurucusu sayılır. Hikayelerinde doğa güzelliklerini insan ile uyum içerisinde anlatmıştır. Ona göre bir hikayede bulunması gereken öğeler “tabiat sırları, insan kalbi ve konuya uygun bir üslup”tur. Hikaye türünde yaptığı denemelerle Servet-i Fünun sanatçılarına da örnek olmuştur.
Tanzimat’tan sonra ......
Sevinç Çokum Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Kişiliği Hakkında Kısaca Bilgi
(1943-...), günümüz yazarlarındandır. Birçok gazete ve dergide görev almış, yazılar yayımlamıştır. Hikâyelerinde İstanbul’un geleneksel sosyal dokusundan kesitler sunmaya çalışmış, romanlarında da sosyal konulara ve tarihe değinmiştir. Fıkra, söyleşi, senaryo, oyun, radyo oyunları gibi türlerde de eser vermiştir. Manevi değerlere önem veren bir yazardır. Millî ve dinî bir duyarlılıkla özellikle kent yaşamındaki insanların kimlik sorunlarına yaklaşmıştır. Hisar grubunda da yer almıştır.
Sevinç Çokum'un Eserleri Nelerdir
Eğik Ağaçlar, Bölüşmek, Makine, Derin Yara, Onlardan Kalan, Rozalya ......
Freud’a Göre Psikanaliz
Sanatçılar eser verirken geçmişte yaşanan bazı şuuraltı rahatsızlıklarını anlatma yoluyla okuyucularına aktarırlar. Böylece sanat ve nevrotik ilişkiler arasında bir alaka başlar. Sanatçı, geçmişteki psikolojik hâllerini bir kurgu tekniği içinde anlatırken tatmin olamadığı duyguları için ya bir tatmin alanı bulur veya onları estetik kurgu içindeki çatışma ve hayal iklimine transfer eder.
Edebiyat psikanalizinde her şeyden önce, metinde karşımıza çıkan kişiler konu edilmiştir. Sigmund Freud (1856-1939) Traumdeutung (1900)’da (Rüya Yorumu), tezini aydınlatmak için edebiyat örneklerine başvurur ve bu en geniş makalesinde ......
Samim Kocagöz Hayatı Biyografisi Eserleri ve Edebi Kişiliği Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1916-1993):
Aydın’ın Söke ilçesinde doğan yazar, ilkokulu Söke’de; ortaokul ve liseyi ise İzmir’de okudu. Söke’nin tanınmış çiftçi ailelerinden birine mensup olan Samim Kocagöz, çocukluk ve gençlik yıllarında tatillerini çiftçilik işlerinde ailesine yardım ederek geçirdi. Böylece köy insanını ve çiftçilik hayatını yakından görme ve tanıma imkânı buldu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yaptı. 1942-1945 yılları arasında Lozan Üniversitesinde sanat tarihi öğrenimi gördü. Yurda döndükten sonra çeşitli öğretim kurumlarında edebiyat ve ......
Sabahattin Ali Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1907-1948)
Gümülcine’de doğdu. Bir subay olan babasının görev gereği sık sık yer değiştirmesinden dolayı farklı şehirlerde bulundu. Balıkesir Öğretmen Okulunda, daha sonra İstanbul İlköğretmen Okulunda öğrenim gördü. Bir süre ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra 1928’de devletçe Almanya’ya gönderildi. Yurda döndükten sonra çeşitli illerde Almanca öğretmenliği yaptı, Devlet Konservatuvarında çalıştı.
Sabahattin Ali; Cumhuriyet Dönemi’nin başlarında toplumcu gerçekçi anlayışla öykü, roman ve şiir türlerinde eserler verdi. Olay hikâyesi geleneğini kendine özgü, farklı bir tarzla ......
Sezai Karakoç Hayatı Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1933-...)
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğan Sezai Karakoç Gaziantep Lisesi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde okudu. 1965’te Maliye Bakanlığındaki görevinden ayrılarak edebiyat çalışmalarına yöneldi.
Sezai Karakoç; 1952 yılında yazdığı, Türk edebiyatının unutulmaz aşk şiirlerinden biri olan “Mona Rosa şiiri” ile geniş kitleler tarafından tanınmıştır. Sezai Karakoç edebî hayatı boyunca şiir, deneme ve eleştirilerini çeşitli dergilerde yayımlamıştır. Şiirlerinde anne, sevgi, çocuk, ölüm gibi temaları işler.
Eserleri: Hızır’la Kırk Saat, Sesler, Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu, Leyla ile Mecnun (şiir); ......
(1615-1663)
Şâir. Kütahya'da doğdu. Şeyh Ahmed Efendİ'nın oğludur, babasından İslâm ilimleri ve tasavvuf dersi aldı. Sunullah Gaybi, İstanbul'a gelip Aksaray'da Oğlanlar Şeyhi İbrahim Efendi'ye bağlandi. 1655'te şeyhi ölünce Kütahya'ya döndü. Burada bir zaviye yaparak halka nasihatler verdi. Kütahya'da öldü.
Melâmî tarikatına bağlıdır. Hece ve aruz veznıyle, sâde Türkçe ile tasavvufî şiirler yazmıştır.
Eserleri: 1. Dîvan [Elyazması halindedir. Yeni yazı ile de neşredildi (1963).], 2. Sohbet-nâme, 3. Bîat-nâme [Son iki eser şeyhinin sohbetlerinin yazılması ile meydana gelmiştir.] 4 Tarîku'l-Hakk fi't-teveccühi'l-mutlak 5. Ruhu'lhakîka [Son iki eserde ......
(1901-25.IV.1946)
Edebiyat tarihçisi, yazar. Bursa'da doğdu. Kolağası Ali Efendi'nin oğludur. Üsküdar İttihat ve Terakkî Mektebi ile Sultânî'de ilk ve orta öğrenimini gördü. İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği, kütüphane memurluğu ve müdürlüğü yaptı. İstanbul'da öldü.
Çalışmaları daha çok edebiyat tarihi ile halk edebiyatı konularında yoğunlaşmıştır. Şiirleri de vardır.
Eserleri:
1. İlmi Tasavvuf (Şeyh Hüseyin Sadeddin imzası ile, 1922), 2. Konya Vilâyeti Halkıyyat ve Harsİyyatı (Meh-med Ferid ile birlikte, 1926), 3. Türk Şâirleri (I. kitap, 1927), 5. Karacaoğlan (1927,1933), 6. Gevheri (1928), ......
(1943- )
Hikayeci, yazar. Kula'da doğdu. İstanbul Kız Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Öğretmenlik ve Basma, Yazı ve Resimleri Deneme Müdürlüğü yaptı.
Günümüz hikâye yazarlarındandır. Ortaöğretim öğrencileri için yardımcı ders kitapları, çocuklar için hikâye ve masallar yazmıştır. Hikâye ve denemeleri Varlık ve Hisar dergilerinde yayımlanmıştır.
Hikâye kitapları:
1. Ceviz Oynamaya Geldim Odana (1964), 2. Öküz Kafalı Şaban Bey Destanı (1969), 3. Geceyle Gelen (1977), 4. Zamane (1981).
Çocuk kitapları:
1. Ağlayan Soytarı (Çocuk hikâyeleri), 2. Keloğlan Uzayda (Masallar).
Roman: Sancılı ......
(25.XII.1905-24.V.1973)
Şâir, yazar. Eceabat'ta doğdu. Gelibolu İdadisi ile İstanbul Yüksek Baytar Okulu'nu bitirdi (1925). Aynı okulda asistan iken Ziraat Bakanlığı tarafından ihtisas için Almanya'ya gönderildi (1927). Hannover Yüksek Veteriner Okulu ile Berlin Ziraat Fakültesı'nde uzmanlık eğitimi gördü. Dönüşünde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Öğretim görevlisi oldu. TBMM'nin Vll'inci döneminde Çanakkale milletvekili seçildi. Zooteknik profesörlüğünden emekliye ayrılınca İstanbul'a yerleşti (1969). İstanbul'da öldü. Zıncirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü. Cumhuriyet dönemi şâir ve tiyatro yazarlarındandır. Edebiyata şiir yazarak başiadı. Şiirlerinde hayatın bir anlık görüntüleri, gözlemleri ve intibaları ......
Samiha Ayverdi Hayatı Edebi kişiliği Hakkında Bilgi (1905-1993)
İstanbul’da doğan yazar, Süleymaniye Kız Numune Mektebi’ni bitirdikten sonra özel öğrenim görerek yetişti. 1938 yılından ilk romanı “Aşk Budur” yayımlandı. Eseriyle Türk edebiyatına farklı bir hava getiren yazar büyük bir ilgiyle karşılandı. Eserlerinde İstanbul, Osmanlı hayatı, Batılılaşma, din ve tasavvuf gibi temaları ele alarak yaşadığı çevrenin koşulları içindeki insanları, görenekleri yansıtmaya çalıştı. İbrahim Efendi Konağı romanı en ünlü ve sevilen eserlerinden biridir.
Türk edebiyatında 1950’lerden sonra gelenekçi yaklaşımla verilen eser sayısı artmaya başlar. Okuduğunuz roman ......
(1892-1942)
Roman ve hikayeci. Antalya'da doğdu. Gürcistan Atabek hanedanı soyundan Jandarma Albayı Ahmed Enis Bey'in oğludur. Babasının görevi sebebiyle, çocukluk yılları Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde geçti. Hukuk Fakültesi'nde öğrenci iken I. Dünya Savaşı çıkınca eğitimini yarıda bırakıp yedeksubay olarak savaşa katıldı. Ayan Meclisi kâtipliği Denizyolları müfettişliği, yazı işleri ve yayın şefliği yaptı. İstanbul'da öidü. Feriköy Mezarlığı'na gömüldü.
Yazı hayâtına Rübab dergisinde başladı (1912). 1928'den sonra edebî çalışmaları görülmedi. Eserlerinde I. Dünya Savaşı -ve Mütâreke yıllarının yozlaşmış istanbul çevrelerini anlatır. Naturalist Özellik arzeden bu ......
Şâir. Şile'de doğdu. İlk Öğrenimini Diyarbakır'da, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Devlet memurluğu, öğretmenlik, gazete ve dergilerde yazarlık yaptı. İlk şiirini Yücel'de yayımlayan Ansoy, Ankara Televizyo-nu'nda çağdaş Türk edebiyatçılarını tanıtan programlar düzenledi. Roman, hikâye ve şiirler yazmış, antolojiler hazırlamıştır.
Şiir kitapları:
1. Garipler Treni (1948), 2. Muhteşem Kavga (1951), 3. Mustafa Kemâl Türküsü (1953), 4. Yaban Mavisi (1956), 5. Dışa Vuran Karanlık (1961), 6. Yanlış Yaşadık (1970), 7. Sabrın Gülü (1980).
Roman: Karapürçek (1958, 1972).
Hikâye: Tedirginin Bîrî (1962).
Antolojileri: 1. Deste (Yeni Türk Şiiri Ant., ......
Şâir. Şarkîkarağaç'ta doğdu. Mehmed Hilmi Efendi'nin oğludur. İlk ve orta öğrenimini Konya ve İstanbul'da yaptı. Lise edebiyat Öğretmenliği ve müdürlüğünde bulundu. İstanbul kütüphanelerinde uzman olarak çalıştı. İstanbul'da öldü.
Tanzimat'tan beri Batı'yı örnek tutarak gelişen şiirimizi, modern Avrupa edebiyatlarının hareket noktasını teşkil eden eski Yunan ve Lâtin medeniyet ve edebiyatına bağlama gayretleri de görülmüştü. Yahya Kemâl Beyatlı ile Ya-kub Kadri Karaosmanoğlu'nun da katıldığı bu kısa süreli akımın en ateşli taraftarı ve sanat hayatının sonuna kadar uyqulayıcısı Salih Zeki olmuştur. Birara İslâm mistisizmine ......
(1909-6.VIII.1982)
Hikayeci. Aslen Kafkasyalı olan bir ailenin oğludur. Kara dağ'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini istanbul'da lise ve hukuk öğrenimini Ankara'da tamamladı (1932). Fransa'da doktora yaptı. Devlet memurluğu, milletvekilliği, çalışma, sanayi ve devlet bakanlığı görevlerinde bulundu, fstanbul'da öldü.
Hikâyeleri İle de tanınmıştır. Hikâye kahramanları suça meyyal, vehimli, marazî tiplerdir. Psikolojik tahlillere fazla yer verir '
Hikâyeleri: 1. Strassbourg Hâtıraları (1944-1945), 2. Zürri-yet (1950), 3. Öğretmen Gafur (1953), 4. Büyük Aile (1957), 5. Hücredeki Adam (1964). 6. Katırın ölümü (1965). Hâtıraları: 1 Babamdan Hâtıralar ......