Neva Özeti Ilgın OLUT

1-KİTABIN KONUSU                     :

         Kitapta çok genişçe yer verilmekte olan gençlik yılları sendromu yaşanmaktadır.Yazarın bunu bu kitapta ne kadar iyi işlediğini görmakteyiz.Sonu acıda bitse kitap bize gençlik yıllarındaki bir erkek ve kızın ilişkilerini tam anlamıyla anlatıyor.

2-KİTABIN ÖZETİ:

         İlk olarak yolculuğumuza İzmir’de başlıyoruz.Lise yıllarındaki dört delikanlıyı tanıyoruz.Hepsinin kendine göre hayalleri var.Bütün gençler şehirlerindeki bir üniversitede okumak istiyor.Ama Ilgın illede İstanbul’u istiyor.Babasıda ünlü bir doktor olan Ilgın İstanbulda bir tıp fakültesini kazanıyor.İlk dört senesi çeşitli deneyimlerle geçiyor.Hep hayalindeki gerçek kızı arıyor.En sonunda istediği gerçek kızı Neva’yı buluyor.Birlikte çok mutlu oluyorlar.Hatta işleri o kadar ciddiye vardırıyorlar ki ailelerinide tanıştırıp nişanlanıyorlar.Tan evlenme arifesindeyken Neva’nın gençlik yıllarında yaptığı çok küçük bir hatadan kavga ediyorlar ve Neva intihar ediyor.Ilgın doğal olarak yıkılıyor ve kitap sona eriyor.

3-KİTABIN ANAFİKRİ                    :

         Kitapta verilmek olan çok kuvvetli iki olay var.Birincisi kesinlikle başkalarını geçiş olan gençlik hataları yüzünden yargılamayın.İkincisi hayata bakarken daha geniş bir pencereden uzanın.

4-OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

         Olaylar ve şahıslar yazar tarafından çok ince elenip sık döşensede akıcı kitap içerisinde çok iyi ayırt edilebiliyor.

5-ŞAHSİ GÖRÜŞLER                          :

         Bana göre kitap konusu bakımından çok güzel bir kitap.Güzel olmasının iki nedeni var.Birincisi verilen olayın gerçekten alınmasıdır.İkincisi yaşanılan olayların herkesin başına gelinebilir olmasıdır.

6-YAZAR HAKKINDA KISA BİLGİ      :

         Yazarın fazla bir yazarlık deneyimi olmadığını okuyan herkes anlayabilir.Ama yazar kitabında çağrışım tekniğiyle yazması hatasını azda olsa örtüyor.Yazarımız İzmir doğumludur.Bu kitap onun ilk denemesedir.Halen Ankara’da doktorluk yapıyor.

Susanne adlı ziyaretçimizin kitap hakkındaki yorumu:

Neva da yasanan büyük bir ask degil. Böyle sahip cikmak, hastalik derecesi kiskanmak, sevgiyle hic bir ilgisi olmayan bir sey sergiliyor. Neva romanini romantiklestirmemek lazim. Burada sergilenen “genclik hatalari” degil, cünkü farkederseniz “hata” ve “yanlis” eylemler denilen seyler ayni sekilde bir erkek tarafindan yapilsaydi ve bolca da yapiliyor, sadece “normal”, kimseyi intihara kadar sürükleyecek bir sey olmazdi…
Neva romanini benim gördügüm kadariyla simdiye kadar, ve galiba 6 (!) yil gecti, kimse feminist bir perspektifden bakmadi. Bu “ask” , ve tabii bir ask degil, bir erkek dünyasindan baska bir yerde yasanamazdi. Her seyin erkeklerin sartlarinda olan bir ülkede Nevalar intihar eder ve arkalarindan Ilginlar üzülür, ama bir yerde “pür hayallerini” de korumus olurlar… Bir Ilginin dünyasinda en güzel, en temiz, “bozulmamis” kiz ölü bir kizdir.
Böyle romanlar aslinda kadinlari sevmeyen insanlarin elinden cikabilir ancak. Ilgin karakteri romanda belli kiskanclik hastasi ve gelecekte, evlenseydiler, Nevanin hayatini bir cehenneme cevirecek, ilerde belki dövecek bir adam.
Asil üzücü olan bu romani kalplerine basip icindeki kötülügün nasil “normallestigini” göremeyen okurlar olmasi.
Ilgin Beyin kitaplari hep ayni “temiz kiz” hayalini sergiliyor – ama bir insana o kadar kötü davranarak onu intihara kadar sürüklemek ve sonra bunu bir “ask” (?)romanina cevirmek bir yerde bir vijdansizlik.
Yani kötülük edebiyata cevrilip kötülügünü yitirirmi?
Edebiyatin da sanatin da sorumluklari var. Ilgin Bey kötülükleri sergiliyor ama bunu hangi amacla yaptigi konusunda cok kararsizim. Bir yazari yargilamak istemiyorum, yazarlar da insan, ama bir yigin okurlarla iletisim kurduklarindan sorumluklari var. Acaba Ilgin Bey hic baskalarini düsünüyormu yoksa sadece kendisi icin mi yaziyor, kendi karanligina edebi bir anlam mi vermeye calisiyor bilmiyorum. Ama Ilgin Olutun kitaplarini kadinlar ve erkekler arasindaki esitsizligi göze alarak okuyup, sevgisizligin asil nedenlerini kadinlarin toplumdaki düsük statülerinde aramali. Zaten ezik olmasaydi Neva Ilginin onu o kadar ezmesine izin verirmiydi? Ve Ilgin toplumda yüksek statülü birisi olmasaydi bu kadar rahat bir sekilde “sevdigi” kizi ezermiydi? Buradaki sinif perspektifini de unutmayin! Ilgin karakter klasik bir yüksek statülü erkek. Onun yolu hep acik olacak, insanlari kullanacak, harcayacak. Gücünü hep böyle kullanacak ne yazik.
Böyle kitaplarin yazilmasi ve yayinlanmasi Türkiyenin “gelisimini” sergiliyor. Koyu kapitalist bir erkek dünyasinda yazilan romanlarda kadinlarin sonu belli. Lütfen Neva`ya artik ask hikayesi filan demiyelim. Intihar romantizmi yaratmiyalim.
Diğer Roman Özetleri

Kitap Özetleri

Tags:

No Comments

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir