Ahmet Kutsi Tecer Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca
Halk şiirinin koşma şekli üzerinde yoğunlaşmış, onu redif ve kafiye sisteminden kurtararak modernleştirmiştir. Oyun yazarlığı da yapan sanatçı oyunlarında da ulusal temalara önem vermiştir. Köşebaşı adlı oyununda Batı’ya bilinçsizce özenenleri eleştirir. Bu oyunda geleneksel tiyatromuzdan yararlanmıştır. Sivas’ta “Halk Şairleri Bayramı” düzenlenmiş, Aşık Veysel’i keşfetmiştir. Halk edebiyatı araştırmaları yapmış, Yunus Emre ve Karacaoğlan’ın birçok özelliğini ortaya çıkarmıştır. Nerdesin şiiri ünlüdür.
Eserleri:
Şiir: Şiirler (Halay şiiri Anadolu’daki milli ruhu yeniden canlandırma amacına hizmet eder.)
Oyun: Bir Pazar Günü, Köşebaşı, Köroğlu, Yazılan Bozulmadan, Satılık Ev
İnceleme: Köylü Temsilcileri (Seyirlik oyunlarımız üzerine yazılmıştır.) ...
Arif Nihat Asya Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca
Adını Türk Edebiyat Tarihi’ne “bayrak şairi” olarak yazdırmış şiirlerinde hem hece hem aruz hem de serbest biçimleri aynı ustalıkla kullanmıştır. Fikrin ağır bastığı şiirlerinde Turancılık havası taşıyan milliyetçiliği ağırlıklı olarak ele almış, son şiirlerinde mistizme doğru yönelmiştir. Aruz ölçüsüyle gazeller ve rubailer yazmıştır. Şiirlerinde vatan, yiğitlik, tarih, tabiat, din, aşk temalarına yer veren sanatçının dili akıcı ve yalındır. En önemli şiirlerinden olan “Bayrak”ı Adana’nın kurtuluşu olan 5 Ocak heyecanı ile yazmıştır. ......
Asaf Halet Çelebi Kimdir Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Şiirlerinde Doğu-Batı kültürünü birleştirmiş; Hint ve Fars medeniyeti ve mitolojisinden, tasavvuftan yararlanmıştır. Mistik bir şair olan sanatçının zengin bir göndermeler dünyası vardır. Asaf Halet Çelebi'nin şiirleri Ahmet Haşim’in şiirlerini andıran sanatçıya göre şiir “Kelimelerin bir araya gelmesinden hasıl olan büyük bir kelimeden başka bir şey değildir.”
Asaf Halet Çelebi'nin Eserleri: Şiir: He, Lamelif, Om Mani Padme Hum
Antoloji ve İnceleme: Mevlana, Molla Cami, Ömer Hayyam, Konuşulan Fransızca
BAŞKA BİR ......
Ahmet Muhip Dıranas Kimdir Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Özellikle Baudelaire’nin ve Verlaine’nin etkisinde kalan sanatçı; ses ve şekil güzelliği taşıyan şiirler yazmış ahenge ve sese önem vermiş, yeni bir yapı içinde ruhun dalgalanışlarını dile getirmeye çalışmıştır. “Kar” şiirinde sesi ön plana çıkaran sanatçı, Olvido adlı şiirinde ise ne sesi anlama ne de anlamı sese baskın kılmıştır. Tevfik Fikret’in Rubab-ı Şikeste adlı eserini Türkçeleştirerek Kırık Saz adıyla yayımlamıştır. Sanatçı, gerek Fransız şiiri gerekse Ahmet Haşim ve Ahmet ......
Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir Hayatı Biyografisi Şiirleri Eserleri Kısaca
Âşık Veysel Şatıroğlu (1894-1973)
20. yüzyılda halk şiirinin son büyük temsilcisi olan Aşık Veysel, özel hayatında yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen neşeli, nüktedan bir kişiliğe sahiptir.
Halk şiiri geleneğine bağlı kalmış ancak bu geleneğe konu, sanat, ahenk ve hikmet yenilikleri getirmiştir. Yeni deyişler, taze kafiyeler kullandığı şiirlerinin kaynağı halk geleneğidir.
Onun şiiri isyan değil tevekkül de değil, yeniliklere açık; güzelliğe sevdalı, özellikle insan sevgisi üzerine kurulmuş ama yine de efkâr ile kuşatılmış yüce ve soylu bir ......
Ahmet Rasim Kimdir Biyografisi Hayatı Kişiliği Hakkında Kısaca Bilgi
Fıkra türünün edebiyatımızdaki ilk önemli ustasıdır. Ahmet Rasim, 50 yılı bulan yazı hayatında farklı edebi türlerde ve çok sayıda eser verdi. Roman, öykü, tarih, gezi yazısı, fıkra, hatıra gibi türlerde eser vermiştir. Özellikle fıkra, anı ve makalelerinde başarılıdır. Dönemin İstanbul hayatının ayrıntılarını anlattığı fıkraları ile tanındı.
Konuşma dilini ve İstanbul Türkçesini bütün incelikleriyle ustaca kullanmıştır. Kısa, canlı cümlelere, yaygın ve güncel deyimlere dayanan sade Türkçe ile yazdı. Romanları teknik açıdan pek başarılı değildir, ......
(1823-1891)
Milliyetçilik ve Türkçülük akımının en önemli temsilcisidir. Ahmed Vefik Paşa, Moliere’den yaptığı çeviri ve adaptasyonlarla tanınmıştır. Bursa valisiyken tiyatro binası yaptırarak tiyatro türünün gelişimini sağlamıştır. Klasisizmden etkilenmiştir. Milli temele dayalı tarih anlayışını benimsemiş, bu tarihin Osmanlı tarihinden ayrı olması gerektiğini, Türk tarihinin Osmanlı ile başlamadığını “Fezleke-i Tarih-i Osmani” adlı eserinde de dile getirmiştir.
Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Mühendİs-hâne-i Berrî (Kara Mühendishânesi)'nin ilk bölümünde öğrenci iken babasının Paris'e tâyin edilmesi üzerine öğrenimine Saint-Louis Lisesi'nde devam etti. İstanbul'a döndüğü zaman Tercüme Odast'nda memur oldu ......
Aşık Paşa kimdir hayatı eserleri şiirleri kişiliği
Mutasavvıf bir şairdir. Yapıtlarında sade bir dil kullanmış ve Türkçenin Anadolu’da bir edebiyat dili olarak yerleşmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Asıl adı Ali olan sanatçının mahlası Âşık’tır. Türkiye Türkçesini ilk kullanan tasavvuf şairlerinden biridir. Halka tasavvufu öğretmek amacıyla hem aruz hem heceyle şiirler yazan sanatçı, özellikle didaktik tarzda eserler ortaya koymuştur.
Aşık Paşanın Eserleri
Garipnâme: Anadolu Türklerine tasavvufu öğretmek amacıyla yazılan bu eser, 12000 beyitten oluşan, mantık ve düşünceye dayanan sanatsal yönü zayıf öğretici bir mesnevidir.
Fakrnâme: 161 ......
15. yüzyıl divan sanatçısı olan Ahmet Paşa, Fatih Sultan Mehmet Han’ın sohbet arkadaşı, hocası ve veziridir. Döneminin “sultan-ı şuara-yı Rûm”u olarak adlandırılan Ahmet Paşa, gazel, kaside ve murabbalarıyla tanınmıştır. Divan edebiyatının en büyük nazire şairi olan Ahmet Paşa, şiirleriyle divan şiirinin gelişmesine zemin hazırlamış; yazdığı şiirlerinin etkisi Tanzimat edebiyatına kadar sürmüştür. Yaptığı bir hata sonucu Fatih tarafından idama mahkum edimiş, yazdığı Kerem redifli kasidesiyle idamdan kurtulmuştur. Yazdığı tek eser Türkçe Divan’dır.
(?-1497)
Şâir. Sultan II. Murad devri kazaskerlerinden Veliyüddin Efendi'nin oğludur. Bursa'da ......
Ahmedi kimdir Hayatı Eserleri Kişiliği Şiirleri
14. yüzyılın en büyük divan şairlerinden biridir. Sanatçı; eserlerinin tamamında aşk, eğlence, tarih, tabiat temalı din dışı şiirler yazmıştır. Hayatının çoğunu Bursa’da saray çevresinde rahat bir hayat sürerek geçiren sanatçının; şairliği yanında ansiklopedik bir bilgin yönü, doktorluğu ve hattatlığı vardır. Türk şiirinde kurulan milli söyleyiş geleneğinin temelini atan Ahmedi, kendinden önceki sanatçılara göre ağır bir dil kullanmıştır.
Ahmedi'nin Eserleri
Türkçe Divan
İskendername: Nizâmî-i Gencevî İskendernamesi’ne yazılan ilk naziredir. Sanatçı, bu eserinde Büyük İskender’in yaşamını ve savaşlarını ele almıştır. ......
(1570-1631) Divan şairi. İstanbul'da doğdu. Bilginlerden Rr Mehmed Azmî'nın oğludur. Medresede okuyup genç yaşta müderris oldu. Şam (1502), Kahire (1606), Bursa (1611) ve İstanbul (1614) kadılıklarında bulundu. Anadolu (1623)ve Rumeli Kazaskeri (1627), Mısır'da vali kaymakamı oldu. İstanbul'da öldü. Çeşitli il ve ilçelerde kadılık görevinde bulunan Haleti, alimliği yanında şairliği ile de tanınır. Gazel ve kasidelerinden çok rubaileri önemlidir. Şair, tasavvufi konuları rubailerinde oldukça başarılı şekilde ele almıştır.
Hâletî, rubaileri İle tanınır. Şiirlerinin temasını aşk teşkil eder. İslâm hukukuna dair eserleri, mensur ......
Ahmet Haşim Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1884-1933):
Bağdat’ta doğdu. Babasının Arabistan vilayetlerindeki görevi nedeniyle düzensiz bir ilköğrenim gördü. Annesinin ölümü üzerine babasıyla İstanbul’a geldi. Mekteb-i Sultanide (Galatasaray Lisesi) okudu. Reji İdaresinde çalıştı. Bir süre hukuk okudu. Fransızca, edebiyat, estetik ve mitoloji öğretmenliği; çevirmenlik yaptı. Düyun-u Umumiye İdaresinde çalıştı. Dönemin gazetelerinde yazıları yayımlandı.
Sembolist Sanatçı Ahmet Haşim
1901’de ilk şiirini yayımlayan şair Muallim Naci, Abdülhak Hamit Tarhan, T. Fikret ve C. Şehabettin gibi bu dönemin önemli isimlerinin tesirinde ......
Abdülhak Hamit Tarhan Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1852-1937):
Abdülhak Hamit, ‘‘tezatlar şairi" olarak Tanzimat şiirini, doğu batı ilişkileri yönünden ve metafizik meraklara dayanan düşünceler ile yorumlayarak soyut kavramları işleyen mısralar vücuda getirir. Abdülhak Hamit’in şiirlerinde tabiat ve ölüm, acılardan ve müşahedelerden (gözlem) yola çıkılarak yorumlanır.
Yeni Türk edebiyatı şiirinde birçok değişiklik yapılmıştır ama modern Türk şiirinin büyük değişikliklerini Hamit gerçekleştirir. Türk şiirine yeni hayâller, mazmunlar, nazım biçimleri, hatta vezin kalıpları armağan eder.
İstanbul’da doğdu. Farklı okullarda öğrenim ......
Yazı Makinesi Ahmet Mithat Efendi Hayatı Biyografisi Hakkında Kısaca Özet Bilgie
Tanzimat Dönemi’nin halk için yazan ve onun dünyasına diline en çok yaklaşan sanatkârıdır Ahmet Mithat Efendi. O, eserleriyle “sosyal fayda’’ prensibini uygulamayı, halkın kültür seviyesini bu yolla yükseltmeyi hedeflemiştir. Bu dönemde halk için yapılan edebiyatın en belirgin ismidir. Nesildaşları arasında yaygın olan “hürriyetçi” akımlara kapılmamış, daha sakin bir hayat arzulayarak halka eserleriyle hizmet etme yoluna gitmiştir. Bir sanatkâr olarak verdiği eserlerle çok verimlidir.
Roman ve hikaye anlayışı, tepeden inme usulle gelen ......
Ahmet Şuayp Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1876-1910)
İstanbul’da doğdu. Fatih Rüştiyesinde, Vefa İdadisinde okudu. Mekteb-i Hukukta (Hukuk Fakültesi) yükseköğrenimini tamamlayarak aynı fakültede idare hukuku dersleri verdi. Maarif Meclisi üyeliği, Tedrisat-ı İptidaiye müdürlüğü ve İstanbul Maarif müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Servetifünun edebiyatında fikrî ve ilmî çalışmalarıyla öne çıkan Ahmet Şuayp, eleştiri (tenkit) alanında yoğunlaştı. Batılı yazar ve fikir adamlarının hayatını ve eserlerini inceledi. Bilimsel eleştiri alanında çalışmalar yaptı. Türk edebiyatına Batılı eleştiri anlayışını getirmeye çalıştı. Rıza Tevfik Bölükbaşı ......
İzmir’de doğdu. İstanbul Işık Lisesinden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etti. Yayınevi danışmanlığı ile çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık ve yöneticilik yaptı. Mavi adlı edebiyat dergisini çıkardı. Toplumcu gerçekçi şiir anlayışına sahip olan şair, geleneğin birikiminden yararlanan modern bir söyleyiş geliştirdi. Yapıtlarıyla çeşitli ödüller kazandı. Şair kimliğiyle tanınmakla birlikte deneme, eleştiri, roman, senaryo gibi pek çok türde eser verdi. Sanatçının Kurtlar Sofrası romanı ile Duvar, Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum, Elde Var Hüzün adlı ......
(1894-1978) Edebiyat tarihçisi, yazar. Rodos'da doğdu. İlköğrenimini Edirne llkokulu'nda, orta öğrenimini Mülkiye Rüştiyesi ve Konya Lisesi'nde, yüksek öğrenimini de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yaptı (1919). Kurucusu olduğu Özel İstiklâl Lisesi'nde öğretmenlik ve idarecilik, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik, Aydın milletvekilliği (1940-1946), TDK Genel Yazmanlığı (1951-1960) ve Başkanlığı (1963-1966) yaptı. Ankara'da öldü.
Yazı hayatına Konya'da Babalık gazetesinde başladı (1913). Roman ve hikaye (öykü) türünde eserler verdi. Daha sonra Edebiyat tarihi araştırmaları yaptı. Makalelerinin çoğu Türk Dili dergisinde yayımlandı.
Eserleri: 1. Edebiyat Tarihi Dereleri (3 ......
Şâir. Diyarbakır'da doğdu. Süleyman Nazif'in kardeşidir. Askerî Rüştiye ile Mekteb-i Mülkiye'yi bitirdi (1901). Çeşitli İlçelerde kaymakamlık; mutasarrıflık, valilik, İçişleri Bakanlığı'nda müsteşarlık ve Mülkiye'de öğretmenlik yaptı. Ankara'da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü.
Servet-i Fünun'cuların en genç üyelerindendi. Topluluğun dağılmasından sonra Fecr-i Ati topluluğuna başkanlık etti. Tevfik Fikret ile Abdülhak Hamit Tarhan'ın tesirinde kalıp kadın, aşk ve tabiat temalarını işledi. His ve hayâle geniş yer veren şiirler yazdı.
Şiir Kitapları: 1. Fâni Teselliler (1900), 2. Mithat Paşa (1911), 3. Temâsil ( Timsaller, 1912), 4. Elhân-ı ......
MÜFTÜOĞLU,AHMED HİKMET (1870-19.V.1927)Hikâye yazarı ve edebiyat profesörü. İstanbul'da doğdu. Kethüda Yahya Sezai Bey'in oğludur. Galatasaray Sultânîsi'ni bitirdikten sonra Hariciye Nezâreti'ne memur olarak girdi; bir süre konsolosluklarda bulundu. Ahmet Hikmet Müftüoğlu, İstanbul'a dönerek 1908'e kadar aynı bakanlıkta çalıştı. Aynı yıllarda Galatasaray'da öğretmenlik yaptı. Ticaret Nezâreti, Ticaret İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Fransız edebiyatı ve Alman edebiyatı profesörlüğüne getirildi. 1912'de yeniden Hariciye'ye girip Budapeşte Başkonsolosu oldu. 1924-1927 yılları arasında Başmabeyncllik, umum müdürlük ve müsteşarlık yaptı. İstanbul'da öldü. Maçka Mezarlığı'na gömüldü.Galatasaray'da okurken hikaye ......
Ali Kuşçu, Semerkant'ta doğmuştur ancak doğum tarihi kesin bilinmemektedir. Gökbilim ile uğraşmıştır. Babası Timuroğullarından Türkistan ve Maveraünnehir emiri Uluğ Beyin dogancısıydı. Asıl adı “Alaattin Ali “iken bu nedenle ‘Ali Kuşçu” diye anıldığı söylenir. 1474 yılında İstanbul'da ölmüştür.Osmanlı Devletinde, gökbilim, onun zamanında ağırlıklı bir ders durumuna geldi. Matematik ve gökbilimin yanı sıra hadis, tefsir, kelam (islam felsefesi) ve dil bilgisiyle de uğraştı.Başlıca eserleri şunlardır: Zic-i Uluğ Bey Şerhi (Farsça yazmıştır. Eserde kuramsal matematik bilgilerinin açıklamalarına yer vermiştir); Risâletü’l Fethiyye (Eseri önce ......