Tolunoğulları Devleti Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Tolunoğulları: Emevilerden sonra kurulan Abbasi Devleti'nde Abbasi halifeleri önemli valiliklere Türk komutanlarını atıyorlardı. Ancak bu komutanlar genellikle başkentten ayrılmak istemiyor ve vali olarak atandıkları yerlere kendileri adına görev yapacak vekiller gönderiyorlardı. Naip adı verilen bu vekillerden biri de Mısır valiliğine atanan üvey babasına vekalet eden Tolunoğlu Ahmet idi. Tolunoğlu Ahmet, kendisine verilen bu görevde başarılı olarak Abbasi halifesinin beğenisini kazanmış, babasının ölümü üzerine de Mısır valiliğine getirilmişti.
Abbasi valisi Tolunoğlu Ahmet tarafından Mısır’da kurulan ilk Türk ......
Mısır’da Hüküm Süren Türk- İslam Devletleri
Abbasi Devleti’nin hâkimiyetinin zayıflamasından sonra yaklaşık 1000 yıl Mısır’da değişik Türk- İslam devletleri hüküm sürmüştür. En son Osmanlı hâkimiyetinde olan Mısır 1881 yılında İngilizlerin bölgeyi işgal etmesiyle Türklerin hâkimiyetinden çıkmış ve günümüzdeki devlet biçimini almıştır. Mısır tarihi, farklı dönemlerde pek çok farklı kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemlerden biri de Türk İslam Devletleri dönemidir. Bu devletler, Mısır topraklarında Türk hükümdarlar tarafından kurulmuş İslam devletleridir.
Tolunoğulları, 9. yüzyılın ortalarında Mısır'da hüküm sürmüş bir Türk İslam ......
Endülüs Emevi Devleti Dönemi Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Endülüs Emevi Devleti, 756’da Abbasi devletinden kaçarak Emevi soyundan olan ve İspanya’ya gelen Abdurrahman bin Muaviye tarafından kurulmuştur. Avrupa’da kurulan İslam Devletlerinden ilkidir. Endülüs Emevi Devleti günümüzdeki bütün İspanya ve Portekiz topraklarına hâkim olmuştur. III. Abdurrahman Dönemi’nden itibaren Endülüs Emevî hükümdarları halife unvanını kullanmışlardır. Ayrıca Endülüs Emevileri'nin en parlak dönemi III. Abdurrahman dönemi ve II. Hakem dönemlerinde yaşanmıştır. Bağdat’ta Abbasilerin, İspanya’da Endülüs ve Mısır’da Fatımi hükümdarlarının halife unvanlarını kullanmaları İslam tarihinde siyasi birlikteliğin ......
Abbasiler Devleti Dönemi Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Abbasi Devleti Hz. Muhammed’in amcası Abbas’ın soyundan gelen Ebu’l Abbas Abdullah tarafından Emeviler yıkılarak kurulan devlettir. Abbasilerin başkenti Bağdat şehri idi Ebu’l Abbas Abdullah tarafından kurulmuştur. Abbasilerin en parlak dönemi Halife Harun Reşid ve oğullarının dönemidir. Abbasiler, Emeviler kadar geniş sınırlara ulaşamamışlardır.
Halife Harun Reşid Dönemi’nde Anadolu üzerine seferler düzenlenmiş ve yapılan anlaşma ile Bizans vergiye bağlanmıştır. Doğuda ise Orta Asya’ya doğru seferler düzenlenmiştir. Bölgede gerçekleşen en önemli olay 751 yılındaki Talas Savaşı’dır. Abbasiler döneminde, ......
Emeviler Devleti Dönemi
Muaviye’nin halife olmasıyla Emeviler Devleti Şam merkezli kuruldu. İç huzuru sağlayan Muaviye fetih hareketlerine başlamıştır. Emevilerin en parlak dönemini Halife Abdülmelik ve Velid dönemlerinde yaşamışlardır. Yapılan anlaşmaya göre Muaviye yerine kimseyi veliaht olarak göstermeyecek onun ölümünden sonra Müslümanlar halifelerini seçeceklerdi. Fakat Muaviye sözünde durmadı ve ölmeden oğlu Yezid’i yerine halife veliaht gösterdi. Muaviye’nin bu davranışı ile halifelik ilk defa saltanat sistemine dönüştü.
Emeviler Döneminde İstanbul Kuşatması
Anadolu üzerine sefer düzenlenerek 668 yılında İstanbul kuşatılmış ama başarılı olunamamıştır. İslam tarihinde İstanbul'un ......
Mute Savaşı (629)
Mute Savaşının Nedeni Nedir: Müslüman elçisinin Bizans’ın Gassani valisi tarafından öldürülmesi
Hz. Muhammed’in Basra valisine gönderdiği elçinin öldürülmesi sonucunda sefer düzenlenmiştir. Bu savaştaki başarılarından dolayı Hz. Muhammed, Halid Bin Velid’e Seyfullah (Allah’ın kılıcı) unvanını vermiştir. Bizans ile Müslümanlar arasındaki ilk savaştır ve Müslümanların Arabistan dışına yaptıkları ilk seferdir. Hz. Muhammet bu savaşa katılmamıştır. Onun katılmadığı seferlere seriyye denir.
Mute Savaşının Sonuçları Nelerdir
Müslümanlarla Bizans arasında yapılan ilk savaştır. Hz. Muhammed’in sağlığındayken katılmadığı ilk ve tek savaştır. (Seriyye) Savaşta gösterdiği yararlılıklardan dolayı ......
Hayber Kalesi’nin Fethi
Hayber Kalesi Nerede
Hayber, o zamanki adıyla Yesrib'in (Medine) yaklaşık 180 km. kuzeyinde bulunan vadinin ismidir. Hayber ismi burada yaşayan yahudi kabilelerin lisanında “kale” anlamındadır. Cahiliye döneminde bu kaleler muhkem olmasıyla ve sağlam olmasıyla meşhurdur. İslamiyetin doğuşunda istendiği kadar yükseğe çıkılsın Hayber Kalesi de dahil kalelerin hepsini görmek imkansızdı.
Hayberin Fethinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir
İslam tarihinde Hayber Kalesi, Hicret'in 7. yılında yani miladi 628 senesinde Hz. Muhammet'in kumandanı olduğu harp nedeniyle bilinir hale gelmiştir. Yesrib'den çıkarıldıktan sonra Kalesi’ne gelip burada ikamet ......
Hudeybiye Barışı Kısaca Özet
Hudeybiye Antlaşması, Hendek Savaşı’ndan sonra Müslümanlar Hac yapmak amacıyla Hz. Muhammed’in liderliğinde Mekke’ye doğru yola çıkmışlardır. Mekkeli müşrikler Müslümanların şehre girmesine izin vermemişlerdir. Yapılan görüşmeler sonrasında iki taraf arasında "Hudeybiye Barış Antlaşması" imzalanmıştır. Mekkeli müşrikler ile Müslümanlar arasındaki ilk antlaşmadır.
Antlaşmanın Nedenleri Nelerdir
Hz. Muhammed'in Mekke'ye elçi olarak gönderdiği Hz. Osman’ın Mekkelilerce esir edilmesi,
Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanların hem memleket özlemini gidermek hem de Kâbe'yi tavaf ederek umre ibadetlerini yapmak istemesi.
Barışı Antlaşmasının Öncesinde Ne Oldu
Hudeybiye Barışı, ismini, hadbâ isimli ......
Hendek Savaşı Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Hendek Savaşı, Mekkeli müşriklerin islamiyeti kabul eden ve islamiyetin yayımlasını isteyen Müslümanları yok etme düşüncesiyle Müslümanlarla yaptıkları saldırı savaşıdır. Saldırıyı yapanlar, Hayber kalesindeki Yahudiler, Gatafânlılar, Kureyş kabilesindeki müşrikler, Fezâreliler, Esedoğulları ve Süleymoğulları gibi Mekkeli müşriklerdir. Bu müşrikler Kur’ân-ı Kerîm’de geçen “ahzâb” (hizipler) sözcüğü nedeniyle Hendek Savaşına, Ahzab Savaşı da denilmektedir.
Hicretin üçüncü senesinde yani 625 yılında gerçekleşen Uhud Gazvesi’nden sonra sahabelerin, Mekkeli müşriklerle ve yahudilerle olan ilişkileri çok daha kötüye gitmişti. Kureyşli Araplar Suriye kervanlarının emniyetini ......
Tarihte Uhud Savaşı Önemi Nedir Hakkında Bilgi
Uhud Savaşı öncesi sahabe ile Hz. Muhammed istişare (fikir alış verişi) yapmış ve sahabenin isteği üzerine meydan savaşı yapılmıştır. Meydan Savaşı yapabilecek bir güce ulaşılamadığı düşüncesiyle Hz. Muhammed Savunma Savaşı’ndan yana olmuş; Savaşta okçulara “ne olursa olsun” yerlerinden ayrılmama emrini vermiştir. Askeri stratejist, orduları sevk ve idare kabiliyeti ile savaşın gidişatını şekillendirmek isteyen Hz. Muhammed'in bu isteklerine uyulmaması sonucu 70 sahabe şehit düşmüştür. Müslümanların, “Hz. Muhammed ne buyruk verirse haklıdır.” anlayışı ile Peygamber’e güven ......
Bedir Savaşı (624)
Bedir Savaşının Nedenleri Nelerdir Maddeler Halinde?
Medine'ye göç eden (Hicret) ve Medine'de yerleşen ilk Müslümanların Mekkeli müşrikler tarafından Mekke’de kalan mallarının yağmalanıp Şam’a götürülerek pazarlarda satılması haberleri nedeniyle buna karşılık olarak Müslümanların, Mekkeli Müşriklere ait kervanlara baskın düzenleyecekleri haberleri sonucu Bedir Savaşı çıkmıştır.
Bedir Savaşının sebeplerinden bir başkası ise Müslümanların Şam’a giden Mekke kervanını ele geçirmek istemeleri, Mekkelilerin ise Müslümanları ve Hz. Muhammed’i ortadan kaldırarak İslamiyet’e son vermek ve kervanlarını korumak istemeleridir.
Bedir Savaşının Yapıldığı Yer
Bedir adlı kasaba, Medine’nin o zamanki ......
Hicret
Hicret Nedir
Kelime anlamı göç etmek olan hicret, İslam tarihinde Müslümanların ve Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye 622 yılında yaptığı göç olayıdır. Akabe denilen yerde Hz. Muhammed ile görüşerek Müslüman olan Medineliler, Mekke’de sıkıntılar içerisinde yaşamaya çalışan Müslümanları Medine’ye davet etmişlerdir. Bu davet üzerine önce bütün Müslümanlar, sonra Hz. Muhammed Medine’ye göç etmiştir.
Hicretin sonucunda İslam devletinin temelleri atılmış, İslamiyetin yayılması hızlanmıştır. Daha önce adı Yesrib olan bu şehir artık Medinetü’n Nebi (Peygamber Şehri) olarak anılmaya başlanmış, Ensar- Muhacir kardeşliği ilan edilmiştir.
Muhacir nedir: ......
Hz. Muhammed’in (sav) Hayatı Peygamberlik Öncesi Dönemi
Hz. Muhammed 571 yılının Rebiyülevvel ayının 12. gecesi doğdu. Babasının adı Abdullah; annesinin adı ise Amine’dir. Babası, Hz. Muhammet doğmadan önce; annesi ise, Hz. Muhammed altı yaşına geldiğinde Ebva denilen yerde vefat etti. Sütannesi Halime O’na 4 yaşına gelinceye kadar baktı. Bundan sonra dedesi Abdulmuttalib ve amcası Ebu Talib’in yanında yaşadı.
Hz. Muhammed Hz. Hatice ile 25 yaşındayken evlendi, Hz. Hatice 40 yaşındaydı. Hz. Hatice ile olan evliliklerinden Abdullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Kasım ve ......
İslamiyet’in Doğduğu Dönemde Arabistan ve Cahiliye Devri
Coğrafi olarak çoğunluğu çöllerle kaplı olan Arabistan Yarımadası (cahiliye), Asya’nın güneybatısında yer almaktadır. Arabistan’da yaşanabilen en önemli bölgeler Hicaz, Yemen, Necid idi. Tarih boyunca bölgenin kuzeyinde; Gassaniler, Nebatiler, Tedmürlüler, Lahmiler, güneyinde; Main, Seba ve Himyeri gibi şehir devletleri kurulmuş fakat hiçbiri Arabistan’da siyasi birliği sağlayamamıştır.
Asya'nın güneybatısında yer alan yanmadanın doğusunda Basra Körfezi; batısında Kızıldeniz; kuzeyinde Filistin ve Suriye; güneyinde ise Umman Denizi bulunmaktadır. Yarımadanın en önemli merkezleri Necit, Hicaz ve Yemen’dir.
Yemen: Yanmada’nın yaşamaya en ......