Edebiyat ve Türkçe Öğretmenleri, KPSS, TYT AYT YKS Türkçe Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı Anlatımları Test Çöz, Soru Çözümleri Eğitim, Kültür, Sanat
Bir cümlenin içinde veya cümlelerde birden fazla sözcüğün sonlarındaki harf ve ses benzerliklerine içuyak diğer bir deyişle seci denir.
Seci, düzyazıda kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir, özellikle Divan düzyazısında seçili anlatım bir amaç sayılmıştır.
(Altı çizili sözcükler seciye örnektir.) llahil Kabul senden, rssL senden. İlâhi! şifâ sendenderd senden. İlâhi! Gönlüm oduna her ne vaktınsaol tütşr. İlâhi! Vücudum bağına her ne diktinse ol(Sinan Paşa)* Imam-ı Câfer-I Sâdık’tan nakildir ki, Ifraz-ı girye beş kişiye münhasırdır. Biri Adem ki behlşt-l firakından oâlaa İdi ve biri Yâkup ki Yusuf hicretinden giryân İdi ve biri Yusuf ki Yakûp derdinden perişan İdi…(Fuzuli)[Nakil: Nakletme, bildirme. Ifraz-ı glrye: Gözyaşı dökme. Münhasır: özgü. Behişt-I firak: Cennetten ayrılık. Nâlân: İnleyen. Giryân: Ağlayan.]Söz Sanatları (Edebi Sanatlar) ‘ a Dönmek için TIKLAYIN
Antik Yunan Medeniyetinin Doğuşu Antik Yunan, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında, günümüz Yunanistan’ının sınırları içinde ve Anadolu’da bulunan Küçük Asya’daki toplumların kurduğu devlet …
Mısırlılar Hakkında Kısaca Özet Bilgi M. Ö. 3500’lerle birlikte bir medeniyet görüntüsü vermeye başlayan Mısır’ın siyasi tarihinde toplam 30 ayrı hanedan ve 190 kral hüküm …
Urartular Hakkında Kısaca Bilgi Milattan önce birinci bin yılla birlikte Doğu Anadolu havzasında varlık göstermeye başlayan Urartular Tevrat’ta “Araratlar” olarak geçmektedirler. M. Ö. 810’da tam …
Sümerler (Sümer Uygarlığı – Medeniyeti) Dünyanın ilk medeniyeti kabul edilmektedirler. Mezopotamya’nın yerlisi olmayıp, bölgeye Orta Asya’dan gelmişlerdir. Mezopotamya’ya geldikleri dönemde herhangi bir teşkilatlanmanın görülmediği “Protofıratlılar” …
Orta Çağ Nedir Tanımı Orta Çağı başlatan gelişme olan Kavimler Göçü’nün etkisiyle merkezi krallıklar ortadan kalkarken etkisini çağ boyunca devam ettirecek “Feodalizm” doğmuştur. Toplumsal sınıflaşmalar …
Hititler Uygarlığı Hint-Avrupa kökenli olduğu kabul edilen ve günümüzde Hititler olarak adlandırılan bu yapı “Etiler” veya “Nesiler” olarak da bilinmektedir. Anadolu’ya Kafkaslar üzerinden göçlerle geldikleri …
Anadolu Uygarlıkları (Anadolu Medeniyetleri) Devletler İmparatorluklar Medeniyetlerin meydana gelmesinde etkili olan bütün vasıfları bünyesinde barındıran Anadolu Mezopotamya ve Mısır’ın ardından büyük medeniyetlerin kurulduğu bir diğer …
İnsanlığın İlk İzleri: Yazının icadı öncesine Tarih Öncesi Çağlar, sonrasına ise Tarih Çağları adı verilmiştir. Tarih Öncesi Çağlar; Taş ve Maden Devri olarak iki ana …
Türkiye’de (Türklerde) Tarih Yazıcılığının Gelişimi Osmanlı Döneminde Tarih Yazıcılığı Osmanlı Devleti’nde tarih yazıcılığı, devletin politikasını yansıtmak amacıyla başlamıştır. Padişahların hayatları, siyasi faaliyetleri, eleştirilmeden yazılmıştır. Osmanlı …
Tarih Bilimine Yardımcı Olan Bilim Dalları Tarih bilimi, insanlığın geçmişini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tarihçiler bu amaca ulaşabilmek için çok kapsamlı bir materyal grubuyla çalışmak zorundadır. …