Türk Sosyoloğu Ziya Gökalp Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
Milli Edebiyat hareketinin kurulması ve gelişmesinde önemli rol oynar. İlk Türk sosyologudur. Sanatı, özellikle de şiiri düşüncelerini yaymak için bir araç olarak kullanmıştır. Bu yüzden şiirlerinde düşüncelerini dile getirmiştir. Edebiyatı şuur ve şiir devri olmak üzere iki bölüme ayırır, kendi yaşadığı dönemi şuur devri olarak tanımlar.
Önerdiği toplumsal modeli Emile Durkheim’in temellerini oluşturduğu dayanışmacılık ekseninde şekillendirmiştir. Yeni Hayat adlı şiir kitabında gelecekteki devletin esaslarını yeniden yorumlamak belirler. Din, vatan, ilim, medeniyet, ......
İkilem Şairi Ziya Paşa Hayatı Biyografisi Şiirleri Eserleri Hakkında Detaylı Geniş Bilgi
İkilemlerin sanatçısı olarak bilinen Ziya Paşa, Yeni Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biridir. 1859 yılında yayınlanan Terci-i Bent adlı eseri, onun etkilerini günümüze kadar getirmiştir.
Ziya Paşa, sadaret kaleminde memur olduğu zamanlardan ölümüne kadar geçen süre içinde, batı edebiyatıyla yakınlıklar kurmuş, birçok eser tercüme etmiştir. Avrupa’da yayınlanan Şiir ve İnşâ (1868) adlı önemli makalesinde şiir dilinin sadeleştirilmesi ve Arapça ve Farsça etkilerin artık terk edilmesi yolundaki fikirlerini, tercümelerden elde ettiği birikimlerin ......
İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesinde ve İstanbul Üniversitesi Hu- kuk Fakültesinde okudu. Yedi Meşale grubunun kurucuları arasında yer alan Ziya Osman ilk şiirlerini Servetifünun dergisinde yayımladı. “Yedi Me- şale” edebî topluluğuna katıldı. “Sebil ve Güvercinler” şiiriyle tanınan şair uzun yıllar hece ölçüsüyle şiirler yazdı, 1940 sonrasında ise serbest ölçülü şiirler kaleme aldı.
Şiirlerinde sevinç, özlem, acıma gibi duyguların yanında çocukluk ve
gençlik yılları, hatıralar, aile sevgisi, yaşadığı semtler gibi temaları işledi.
Servetifünun şairlerinin etkisiyle bol sıfatlı, tasvire ağırlık veren karamsar şiirler yazdı. Çoğu şiirindeki ......
Şâir. Çankırı'da doğdu, Çankırı Ertuğrul İbtidaîsi ve İdâdî-si'ni, Ankara İlköğretmen Okulu'nu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1939). İstanbul Kabataş ve Galatasaray liselerinde öğretmenlik yaptı. 1969'da emekliye ayrıldı.
İlk şiiri Çankırı'da Hak Yolu gazetesinde çıktı (1923). Sonra Çınaraltı, Ün, Hareket, Şadırvan, İstanbul, Esi, Çağrı, Galatasaray ve Varlık dergilerinde şiirlerini yayımladı. Saz şiiri özelliği gösteren manzumelerinde yurt güzelliklerini yerli motiflerle ve güzel bir dil ile anlattı. Serbest nazım denemeleri, günlük olaylara yer veren şiirleri de vardır.
Denizden Çalınmış ülke ......
(1902-1971)
Tarihçi, yazar. Bolu'da doğdu. İlk ve orta öğrenimin) Boluda gördO. Giresun, Gaziantep, Bolu ve Ankara'da öğretmenlik, iki devre Botu milletvekilliği (1950-1954) yaptı. Zuhuri Danışman Yayınevi'ni kurdu. İstanbul'da öldü. Zincİrlikuyu Mezarlığına gömüldü.
XX'inci yüzyıl tarihî roman yazarlarındandır. Tarihî eserler de yayımlamıştır.
Romanları:
1. Cellât Çeşmesi (1953), 2. Lala Mustafa Paşa (1957), 3. Balak Gazi (1958), 4. Peçeli Imparatoriçe (1958), 5. Kahramanlar Geçidi (1958).
Evliya Çelebi Seyahatnamesi (10 cilt), 2. Koç! Bey Risalesi, 3. Nâimâ Tarihi. Diğer eserleri: 1. Üskübî Harabeleri (1934), 2. Çamlar ve Göller ......