Yaşar Kemal Kimdir Hayatı Eserleri Romanları Edebi Kişiliği Hakkında Bilgi
(1923-2015), Cumhuriyet Dönemi yazarlarındandır. Yaşar Kemal'in asıl adı Kemal Sadık Göğçeli'dir. Yaşar Kemal, edebiyata şiirle başlamış, röportaj türünde önemli eserler vermiş, asıl başarısını da romanlarıyla sağlamıştır. Gözlem gücüne dayalı, toplumsal sorunları ve insan ilişkilerini konu edinen romanlar yazmıştır. Toplumcu gerçekçi edebiyatın roman türünde önde gelen yazarlarındandır. Eserlerinde folklorik öğelere, Anadolu halkının yaşam biçimine, kırsal yaşamdaki sosyal gerçekliğe değinmiş; içten ve doğal bir anlatımla toplumu yansıtmıştır. Halk dilinin anlatım olanaklarından, masal, halk ......
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hayatı Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1889-1974)
Kahire'de doğdu. İlköğrenimi Manisa'da, orta öğretimini İzmir ve Mısır'da yaptı. Çeşitli dergilerde Millî Mücadele’yi destekleyen yazılar yazdı. 1921 yılında Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Mensur şiir, deneme, anı, hikâye, tiyatro ve roman türlerinde eserler veren Yakup Kadri Karaosmanoğlu, çok yönlü bir yazardır. Türk edebiyatında özellikle romanlarıyla önemli bir yer edinmiştir.
Eserlerinde genel olarak Türk toplumunun Tanzimat’la başlayıp Cumhuriyet’le devam eden süreçteki değişimini ele almıştır. Roman karakterlerini gerçekçi bir anlayışla ......
Yusuf Ziya Ortaç Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1895-1967):
İstanbul’da doğdu. İstanbul Vefa İdadisini bitirdi. Darülfünun-ı Osmaninin (İstanbul Üniversitesi) açtığı sınavı kazanarak edebiyat öğretmeni oldu. İzmit ve Galatasaray Liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Bir dönem milletvekilliği görevinde bulundu.
Edebiyat hayatına aruzla yazdığı şiirlerle başlayan sanatçı, Ziya Gökalp’ın etkisinde kalarak şiirlerini heceyle yazmaya başladı. Beş Hececiler adıyla anılan edebî topluluğa katıldı. Sanat yaşamını bu topluluğun anlayışı doğrultusunda Anadolu’yu ve Anadolu insanını ele alan eserler vererek sürdürdü. Topluluğun bir diğer üyesi ......
Yahya Kemal Beyatlı Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1884-1958):
Üsküp’te doğan sanatçının asıl adı Ahmet Agâh’tır. Yurt içindeki eğitiminden sonra gittiği Fransa’da Sorbonne (Sorbon) Üniversitesinde öğrenim gördü. Burada ders veren tarihçi Albert Sorel’den (Alber Sorel) etkilenerek Türk tarihine yöneldi. Yahya Kemal Beyatlı, burda döndüğünde tarih ve edebiyat dersleri verdi. Gazete ve dergilerde yazı ve şiirler yayımladı, yazılarıyla Millî Mücadele’ye destek verdi. Milletvekilliği, elçilik, büyükelçilik görevlerinde bulundu.
Yahya Kemal, hece ölçüsünün yaygın olarak kullanıldığı bir dönemde Ok şiiri ......
Şâir ve yazar. (1907-1961) Gümüşhane'de doğdu. Şehit Arif Bey'in oğlu. Darüşşafaka Lisesi ile Mülkiye Mektebi'ni bitirdi (1930). Çeşitli illerde edebiyat öğretmenliği, idarecilik, müfettişlik (1948-1950), DP Gümüşhane Milletvekilliği (1950-1954) yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmen iken Ankara'da öldü.
Yedi Meşaleciler edebiyat gurubu üyelerindendir. Önce epik şiirleri ile tanındı. Aşık tarzı edebiyatta yazdığı şiirlerinde kahramanlık, fedakârlık, milli şuur, vatan ve millet sevgisi temalarını işledi. Manzum oyunları, çocuk hikayeleri, tarih ve edebiyat araştırmaları da vardır.
Şiir kitapları: 1. Dağların Derdi (Yedi Meşalecilerle, 1928), 2. On İnkılâp ......
Halk şâiri. Yusufeli'de doğdu. Kavasoğulları ailesinden Keşfi Efendi'nin (1843-1909) oğludur. Medrese tahsili görmüş, Şavşat'ta nüfus, Yusufeli'de tapu memurluğu yapmıştır. Artvin'de Öldü.
Huzûrî mahlası ile şiirler yazmıştır. Koşma, güzelleme ve destan türünden şiirleri, aruzlu manzumeleri vardır. Hem halk şiiri hem de dîvan şiiri geleneğini sürdürerek hece ve aruz vezinlerini kullanmıştır. Dikkatli bir gözlemci oları şâir didaktik destanlar, sosyal muhtevalı şiirler ve âşıkane manzumeler yazmıştır.
Elyazması bir dîvanı oğlu Galip Fikri Coşkun'dadır. Hikmet Dizdaroğlu hece ile yazılmış bazı şiirlerini yayımladı: (Yusufelili Huzûrî, Hayâtı, Şahsiyeti ......
Şâir, yazar. Köstence'de (Romanya) doğdu. Kütahya Lisesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi (1951). Mâliye Bakanlığı Gümrük ve Tekel Bakanltğı'nda çeşitli görevlerde bulundu.
Günümüz şâir ve yazarlarındandır. Sanat hayâtına 1954'-te başlar. Şiirlerini, yazılarını Çınaraltı, Şadırvan, Hisar, Mülkiye, Türk dili, Türk Düşüncesi ve VarlıK dergilerinde yayımladı. İnceleme, gezi notları ve röportajları vardır.
Eserleri:
1. Güneydoğu Yollarında (Röportaj, 1962, TDK Röportaj Mükâfatı aldt), 2. Gülen Anadolu (Gezi notları, 1962), 3. Uçaktan Anadolu (Gezi notlan, 1964), 4. Yaşayan Mevlid-i Şerif (Derleme, 1964), 5. İlk Hacı, İlk Kurban, ......
Şâir. Sivas'ta doğdu. Azerbaycan'dan Türkiye'ye göçen bir âiieye mensuptur. İlk ve ortaokulu Sivas'ta, liseyi Sivas, Gaziantep ve Malatya'da, Hukuk Fakültesi'ni Ankara'da bitirdi. Metal-İş Federasyonu'nda Eğitim ve Araştırma Müdürü, TRT Ankara Radyosu Merkez Program Dairesi Başkanlı-ğı'nda raportör, Kısa Dalga Yayınlar Müdürlüğü'nde program yapımcısı, Sivas'ta avukat, Başbakanlık Toprak ve Ta-nm Reformu Müsteşarlığı'nda hukuk müşaviri olarak çalıştı.
Günümüz şairlerindendir. Sanat hayâtına mahallî dergi ve gazetelerde yayımladığı manzumeler ile başladı. Fakültede okuduğu yıllarda Kopuz dergisinin yayın topluluğuna katıldı. Daha sonra Orkun dergisinin yayın müdürü oldu. ......
Dîvan şâiri. Bugün Yunanistan'da bulunan Yenişehir'de doğdu. Asıl adı Hüseyin'dir. Özel öğrenim gördü. Kâtiplik, mahkeme üyeliği yaptı. İstanbul'da öldü. Eyüp Bahariye Dergâhı Mezarlığı'na gömüldü.
Türk edebiyatının Batt'ya açıldığı dönemde, XIX'uncu Avnî Yenişehirli asırda, Dîvan şiiri tarzını başarıyla devam ettiren büyük bir şâirdir. Ziya Paşa ve Nâmık Kemâl gibi Tanzimat şâirleri tarafından da üstad sayılmıştı. Şiirlerinde Fuzûlî ile Nef'î ve Nailî etkisi görülür. Pekçok şiiri tasavvufî özellikler taşır. Geniş bir kültüre sahip olup; Arapça, Farsça, Rumca ve orta derecede Fransızca bilirdi.
Eserleri:
1. Dîvan ......
(1946- )
Şâir. Bayburt'ta doğdu. Eğitim Enstitüsü (Erzurum) Türkçe Bölümü'nü bitirdikten sonra (1967) çeşitli yerlerde Türkçe öğretmenliği yaptı. Hisar dergisinde çıkan şiir ve yazıları ile tanındı.
Günümüz şairlerindendir. Şiirlerinde ferdî duygulara, âşka, tabiat tasvirlerine geniş yer verir.
Şiir kitapları: 1. İstersen (1969), 2. Akşamla Gelen (1973), 3. Çağ Sürgünü (1977, bu eser Ne 1979 Türkiye Millî Kültür Vakfı Jüri Özel Armağanı'nı kazandı).
...