Şükrü Elçin Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgiler
Edebiyat tarihçisi, folklorcu, yazar, şâir. Florina kasabasında 6 Kasım 1912 tarihinde doğan Elçin'in babası Murat Bey, Germiyan'dan Rumeli'ye giden ordu mensubu olan Çelenkoğlu ailesinden gelmektedir. Annesi Ayşe Hanım ise Konya Karaman'dan Rumeli'ye geçen askerlerden Küçük Hâfız Bey sülalesinden gelmektedir.
Elçin'in ailesi, Lozan Antlaşması'nın ardından 1924 yılında Yunanistan'dan mübadil olarak Türkiye'ye getirilen Türkler arasındadır. İlk olarak Manisa'nın Kula kasabasına iskân edilen aile daha sonra Turgutlu'ya yerleşmiştir.
Murat Bey'in Çelenkoğlu ailesi kökeni ve Ayşe Hanım'ın Küçük ......
Mithat Cemal Kuntay kimdir hayatı eserleri kişiliği (1885-30.111.1956)
Ulusal duyguları ön plana çıkarmış; vatan, millet gibi konularda aruz ölçüsüyle yazdığı epik-lirik karakterli şiirleriyle adını duyurmuştur. Tüm şiirlerini topladığı “Türk’ün Şehnamesi” adlı eserinde seksen iki şiire yer vermiştir. Son dönem şiirlerinde ise Yahya Kemal’in izleri etkisini hissettirir. Kuntay’a asıl şöhretini kazandıran eser ise roman türünde yazdığı Üç İstanbul’dur. Oyunlar da yazan sanatçının “Kemal” ve Yirmi Sekiz Kânun-ı Evvel gibi yalın dille yazdığı ve vatan sevgisi temasını işlediği eserleri de vardır.
Eserleri: Şiir: ......
Salah Birsel Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
(1919-1999) Zekaya ve ironiye dayanan yergi ağırlıklı şiirler yazan Salah Birsel, Garipçiler ve II. Yenicileri kendine göre yorumlamış, halk şiirine yaklaşan bir söyleyiş yöntemini tercih etmiştir. Asıl ününü 1970’li yıllarda yazdığı denemeleriyle kazanmıştır. Keçi Çobanı Kuzu Çobanı adlı denemesiyle 1970 Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü’nü kazanan sanatçı, günlük konuşma dilinde az bilinen sözcük ve deyimleri tercih etmiştir. Duygulu şairi değil, usta şairi; lirik şiiri değil, zeka şiirini savunur. Her şiirinde yeni bir ......
Deneme, günlük, inceleme gibi türlerde eserler veren sanatçı, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en renkli simalarındandır. Fransızcadan tercümeler yapan sanatçı, Batı medeniyetinin temellerini araştırmıştır. Eserlerinde, hem Doğu hem de Batı medeniyetlerinin zengin kültürel özelliklerine değinmiştir. Sansüre, politik edebiyata da şiddetle karşı çıkan Meriç, Kırk Ambar adlı eseriyle Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü’nü almıştır. Dil meseleleri üzerinde de duran sanatçı, dilin bir milletin özü olduğunu
savunmuştur.
Eserleri:
Deneme: Bu Ülke, Mağaradakiler
Günlük: Jurnal
İnceleme: Hint Edebiyatı, Saint Simon ilk Sosyolog-ilk Sosyalist, Ümrandan
Uygarlığa, Işık Doğudan Gelir, Bir Dünyanın ......
Yaşar Kemal Kimdir Hayatı Eserleri Romanları Edebi Kişiliği Hakkında Bilgi
(1923-2015), Cumhuriyet Dönemi yazarlarındandır. Yaşar Kemal'in asıl adı Kemal Sadık Göğçeli'dir. Yaşar Kemal, edebiyata şiirle başlamış, röportaj türünde önemli eserler vermiş, asıl başarısını da romanlarıyla sağlamıştır. Gözlem gücüne dayalı, toplumsal sorunları ve insan ilişkilerini konu edinen romanlar yazmıştır. Toplumcu gerçekçi edebiyatın roman türünde önde gelen yazarlarındandır. Eserlerinde folklorik öğelere, Anadolu halkının yaşam biçimine, kırsal yaşamdaki sosyal gerçekliğe değinmiş; içten ve doğal bir anlatımla toplumu yansıtmıştır. Halk dilinin anlatım olanaklarından, masal, halk ......
Rasim Özdenören Kimdir Hayatı Eserleri Biyografisi Edebi Kişiliği Öyküleri (1940-...)
Günümüz yazarlarındandır. 1970 sonrası Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerindendir. Birçok dergi ve gazetede eserleri yayımlanmıştır. Eserlerinde yaşamdaki değişimi ve bu değişimlerin birey ve toplumda oluşturduğu yozlaşmayı, çözülmeyi, dağılmayı anlatmaya çalışmıştır. Hikâyelerinde kendi kültürünü ve değerlerini irdelemiş, dinî değerleri yüceltmiştir. Dinî değerleri de tasavvuf! bir estetikle vermeye çalışmıştır. Rasim Özdenören Türkiye Millî Kültür Vakfı Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü, Karaman Türk Dili Ödülü, TBMM Üstün Hizmet Ödülü, Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü, Cumhurbaşkanlığı ......
Sevinç Çokum Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Kişiliği Hakkında Kısaca Bilgi
(1943-...), günümüz yazarlarındandır. Birçok gazete ve dergide görev almış, yazılar yayımlamıştır. Hikâyelerinde İstanbul’un geleneksel sosyal dokusundan kesitler sunmaya çalışmış, romanlarında da sosyal konulara ve tarihe değinmiştir. Fıkra, söyleşi, senaryo, oyun, radyo oyunları gibi türlerde de eser vermiştir. Manevi değerlere önem veren bir yazardır. Millî ve dinî bir duyarlılıkla özellikle kent yaşamındaki insanların kimlik sorunlarına yaklaşmıştır. Hisar grubunda da yer almıştır.
Sevinç Çokum'un Eserleri Nelerdir
Eğik Ağaçlar, Bölüşmek, Makine, Derin Yara, Onlardan Kalan, Rozalya ......
Memduh Şevket Esendal (1883-1952): Çorlu’da doğan yazar, savaşlar ve imkânsızlıklar nedeniyle düzenli bir öğrenim göremedi. Kişisel çabalarıyla kendi kendini yetiştirdi. Farsça, Fransızca ve Rusça öğrendi. İttihat ve Terakki Cemiyetine girerek parti müfettişi oldu. Bu görevle Anadolu’nun çeşitli yerlerini görme ve Anadolu insanını yakından tanıma imkânı buldu. Cumhuriyet Dönemi’nde çeşitli okullarda tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. Milletvekilliği ve elçilik görevlerinde bulundu.
Memduh Şevket Esendal, roman türünde de eserler vermekle beraber asıl olarak öyküleriyle tanındı. Türk edebiyatında durum hikâyeciliği geleneğinin öncülerinden oldu. Çeşitli ......
Tarık Buğra Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Biyografisi Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1918-1994)
Konya’da doğdu. Konya Lisesinden mezun olduktan sonra kısa süreli tıp, hukuk ve edebiyat eğitimleri aldı. Tezgâhtarlık, muallim muavinliği gibi işlerde çalıştı. Çeşitli gazetelerde yazarlık ve yöneticilik yaptı. Yayıncılık faaliyetlerinde bulundu. Devlet tiyatrolarında çeşitli görevlerde bulundu.
Bağımsız bir sanat anlayışına sahip olan yazar; hikâye, roman ve tiyatro türlerinde eserler verdi. Eserlerinde tarihî, siyasi olayları; toplumsal çatışmaları ve bireyin iç dünyasını ele aldı. Kahramanlarını günlük yaşamdan seçti. Edebî bir eserin “kültür Türkçesi” ......
Sezai Karakoç Hayatı Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1933-...)
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğan Sezai Karakoç Gaziantep Lisesi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde okudu. 1965’te Maliye Bakanlığındaki görevinden ayrılarak edebiyat çalışmalarına yöneldi.
Sezai Karakoç; 1952 yılında yazdığı, Türk edebiyatının unutulmaz aşk şiirlerinden biri olan “Mona Rosa şiiri” ile geniş kitleler tarafından tanınmıştır. Sezai Karakoç edebî hayatı boyunca şiir, deneme ve eleştirilerini çeşitli dergilerde yayımlamıştır. Şiirlerinde anne, sevgi, çocuk, ölüm gibi temaları işler.
Eserleri: Hızır’la Kırk Saat, Sesler, Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu, Leyla ile Mecnun (şiir); ......
İzmir’de doğdu. İstanbul Işık Lisesinden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etti. Yayınevi danışmanlığı ile çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık ve yöneticilik yaptı. Mavi adlı edebiyat dergisini çıkardı. Toplumcu gerçekçi şiir anlayışına sahip olan şair, geleneğin birikiminden yararlanan modern bir söyleyiş geliştirdi. Yapıtlarıyla çeşitli ödüller kazandı. Şair kimliğiyle tanınmakla birlikte deneme, eleştiri, roman, senaryo gibi pek çok türde eser verdi. Sanatçının Kurtlar Sofrası romanı ile Duvar, Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum, Elde Var Hüzün adlı ......
Şâir, yazar. Kayseri'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1973).
Günümüz şairlerindendir. Yeni İslamcı akım şairlerinden. Şiir, tiyatro, deneme, roman ve hikaye (hikaye) türlerinde eserleri vardır.
Eserleri: 1. Umut Suları (oyun, 1973'de Millî Türk Talebe Birliği Tiyatrosu'nda oynandı, basılmadı). 2. Rüya Çağrısı (şiirler, 1973), 3. Edebiyat Geleneği (denemeler, 1975), 4. Kaybolmuş Günler (roman, 1975), 5. Geçmiş Zaman Aynası (öyküler, 1976), 6. Devrân (şiirler, 1978), 7. Devlet ve Zihniyet (denemeler, 1978), 8. Dönemeç (roman, 1980), 9. Hicret Destanı ......
Yazar. Acıpayam'ın Oğuz köyünde doğdu. Denizli Lisesi İle İstanbul Gazetecilik Okulu'nu bitirdi (1956). Son Havadis ve Ortadoğu gazetelerinde çalıştı.
Günümüz yazarlarındandır. Sanat hayatına şiir yazarak başladı. Gazete ve dergilerde çıkan köy yazdan ve röportajları ile tanındı. Makal'ın halk edebiyatı üzerine incelemeleri de vardır.
Eserleri: 1. Fakir İşi (1957), 2. İç Göç (1964), 3. Acı Yol (1964), 4. Köylü Gözüyle Avrupa (1965), 5. Sahte Ozanlar (1969), 6. Aşık Veysel (1969), 7. Anadolu'da Türk Mührü (1971), S. Aşık Zülfikar Dîvânı (1971), 9. Zaralı Âşık ......
Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi
İstanbul’da doğdu. Askerî Deniz Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde okurken Millî Eğitim Bakanlığınca Paris’e, Sorbonne (Sorbon) Üniversitesine gönderildi. Dönüşünde bir süre memurluk, müfettişlik ve öğretim üyeliği yaptı.
Necip Fazıl çeşitli dergilerde çıkan şiirleriyle Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında tanınmaya başlamıştır. Şiirlerinde halk edebiyatının şekil ve içerik özelliklerini Fransız sembolistlerinin duyuş tarzıyla birleştirerek yeni bir yoruma ulaşmıştır.
Şiirlerinde insan, kâinat, madde ve ruh problemlerini; insanın iç âlemindeki çatışmaları, gizli tutku ve ......
(1902-1977)
Roman yazarı. İstanbul'da doğdu. Mahmud Nedim Paşa'nın oğludur,Kadıköy Sultanîsi, Diş Hekimliği Okulu (1924) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni (1930) bitirdi. Tercüman-ı Hakikat ve İleri gazetesinde çalıştı. Edebiyat öğretmeniliği ve avukatlık yaptı. Urfa Milletvekili, ve Urfa Senatörü oldu (1961-1966). İstanbul'da öldü. Zincirli kuyu Mezarlığı'na gömüldü. XX'nci asır romancılarındandır. Yazı hayatına gazetecini ve hikayecilikle başladı. Romanları ile meşhur oldu. Bu eserlerde aşk ve ihtiras konularını işlemiştir. Hemen hemen her romanı defalarca basılmış ve filme alınmıştır.
Romanları:
1. Aşkın Alevleri (1926), 2. Vahşî Bir Kız ......
Şair. Kayseri'de doğdu. Konya Askerî Lisesi (1947) İle Kara Harp Okulu'nu bitirdi (1949). Yurdun çeşitli yerlerinde İstihkâm subayı olarak görev yaptı. "ı961'de Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1969'da kendi isteği ile ordudan ayrılıp sivil hayâta geçti. Basın-İlân Kurumu Genel Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştı. 1978'de aynı kurumun Genel Müdür Yardımcılığını yürüttü.
Günümüz edebiyatçı ve şairlerindendir. 1938 yılından beri şiir yazmaktadır. Şiirlerini Çınaraltı, Erciyes, Bayrak, Kaynak, Pınarbaşı, Türk Yurdu, Varlık, Çağrı ve Hisar gibi sanat dergilerinde yayımladı. Hisar dergisinin kurucularındandır. Titiz şairlerdendir. Yaşayan Türkçe İle ......
Hikaye ve roman yazarı. İzmir'de doğdu. Ortaokul öğreniminden sonra hayata atılarak çok çeşitli işlerde çalıştı. Gazetelerde çalıştı (Son Havadis, Pazar Postası, Yenigün, Ulus, Vatan, Milliyet), sekreter yardımcılığı yaptı, kitap tanıtma yazıları yazdı. Bir ara senaryo yazarlığı ve rejisörlüğü yaptı. Milliyet Yayınlan'nı yönetti.
Sanat hayatı hikaye ile başlar (1947). Sonra, 1949-1954 yılları arasında Kaynak ve Varlık dergilerinde şiir denemelerini yayımladı. 1954'ten sonra hikâyeciliğe başladı. Eserlerinde İşçilerin, dargellrii memurların ve esnafın hayat mücadelesini anlatır. Şiirli dili İle ve değişik konularla dikkat çekmiştir. Yazılarında ......
(1935-II.IV.1980)
Yazar. Kars'ın Saskara köyünde doğdu. Asıl adı Garip Tatar'dır. Cılavuz Köy Enstitüsü İle Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü bitirdi. İlk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik,TRT Kurumu'nda program hazırlayıcılığı yaptı. İstanbul'da öldü.
Cumhuriyet devri yazarlarındandır. Hikaye ve roman yazmış, masal ve halk hikâyesi derlemeleri yapmıştır. Çocuklar için hikayeleri de vardır:
Eserleri:
1. Dönemeç (hikaye, 1972), 2. Yelalan (1972, roman denemesi), 3. Tek Atlı Tekin Olmaz (masal derlemesi, 1973), 4. KÖroğlu Kolları (halk hikayesi derlemesi, 1974), 7. Altın Ekin (1980, inceleme), 8. Hınzır Paşa (1980), 9. ......
(1886-13.10.1973)
Hikaye ve roman yazarı. Girit'te doğdu. Şakir Paşa'nın oğludur. Mahalle Mektebi ile Robert Kolej'de okudu. Oxford Ünlversitesi'nde (İngiltere) Yeni Çağ tarihi öğrenimi gördü (1904-1908). Yurda dönüşünde Diken, İnci, Resimli Hafta, Resimli Ay dergilerinde yazılar yazdı. Bir hikayesinde suç unsuru görülerek İstiklâl Mahkemesi tarafından Bodrum'da kalebentliğe mahkum edildi. Cezası bitince aynı kasabaya yerleşti. 1947'de İzmir'e taşınıp gazetecilik ve turist rehberliği yaptı. İzmir'de öldü, Bodrum'a gömüldü.
Deniz hikayeleri İle tanındı. Halikarnas Balıkçısı, Aralarında yaşadığı balıkçıların ve süngercilerin hayatını, denize olan aşkını şairane tasvirlerle ......
Yazar. Kars'ta doğdu. Şair Halide Nusret Zorlutuna'nın kızıdır. Ankara Koleji'ni bitirdi. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencisi iken Öğrenimini yarıda bırakarak fıkra yazarlığına başladı. Töre dergisini 1971'den bu yana çıkarmaktadır.
Şiir, hikâye, fıkra ve roman türlerinde eserler vermiştir. Romanlarının ikisinde Türkiye dışında yaşayan Türkler'in acı dolu hayatını anlatmıştır. Okçu, her yeni eserinde yeni bir üslûp denemesi ile de dikkati çeker. Tiyatro eserleri de vardır.
Romanları:
1. Küçük Dünya (1966), 2. Azap Topraklan (1970, 6. baskı 1978), 3. Ak Topraklar (1971), 4. Tutsak ......