Şiir Dinletisi

Şiir Dinletisi Nedir Nasıl Yapılır Nelere Dikkat Edilir?

Şiir dinletisi, detaylı hazırlıkla belli bir plan doğrultusunda şiir okuma kurallarına göre, seçilmiş şiirlerin dinleyici kitlesine okunması etkinliğidir. Şiir dinletisinin şiir ve edebiyat sanatına saygıyı göstermek, dinleyici kitlesine sanatsal bir haz aldırmak, duygu paylaşımında bulunmak gibi birçok yararı vardır.
Şiir dinletisi hazırlarken aşağıda verilen bilgilere dikkat ediniz.

Şiir Dinletisinin Hazırlık aşamasında neler yapmalısınız?

Dinletinizin temasını, amacını ve hedef kitlesini belirlemelisiniz. Örneğin temanız “aile birliği” ise ona göre şiirler seçmelisiniz. Hitap edeceğiniz kitleyi ve amacınızı da belirlemeniz gerekir çünkü kitleye ve amaca göre planlama yapılır, eserler seçilir. Genel Ağ ortamından ve EBA’dan şiir dinletisine yönelik videoları izleyiniz. Bunlar size birçok fikir verecektir. Ayrıca çevrenizdeki insanların deneyimlerinden de yararlanabilirsiniz.

Dinletiyle ilgili gözlemi, inceleme veya araştırmayı nasıl yapmalısınız?

Görev dağılımına göre belirlenen temada şiirler seçmelisiniz. Şiirleri elden geldiğince ilk kaynaklardan, sanatçıların kitaplarından veya antolojilerden seçiniz. Genel Ağ’daki güvenilir siteleri tercih ediniz. Eser ve eserin sanatçısı hakkında detaylı bir araştırma yapınız. Elde edilen şiirleri değerlendiriniz. Şiirler için uygun fon müziği ve görseller seçiniz. Dinleti sırasında sinevizyon görüntüleri de kullanabilirsiniz.

Şiir dinletisi için nasıl bir planlama yapılır?

Şiir dinletisi için bir plan yapılmalıdır. Tüm çalışmalar da bu plana göre düzenlenmelidir. Şiir dinletisinin grup çalışması biçiminde yapılması büyük yarar sağlar. Bunun için gruplar oluşturmalısınız. Grup başkanı ve sözcüsünü seçiniz, görev dağılımını yapınız.
Dinletinin sunucusunu ve şiirleri okuyacak öğrencileri kararlaştırınız. Dinletinize bir isim belirleyiniz. Dinletinizin yapılacağı zamanı ve mekânı belirleyiniz. Dinleti için bir afiş hazırlarsanız hedef kitlenize ulaşmada kolaylık yaşarsınız. Okunacak şiirlerin sırasını ve sunucunun konuşma metnini planlayınız. Dinletinin planına, temasına, amacına ve hedef kitlesine göre uygun konuşma kartları hazırlayınız. Şiirleri içerik, üslup ve ritim açısından sıraya koyunuz. Şiirleri okuyacak arkadaşlarınızı belirleyiniz. Sahneyi düzenleyiniz. Sahneniz oldukça yalın ve etkili olmalı. Dinleyicinin dikkatini şiirin dışına çekecek gereksiz ayrıntılardan uzak durunuz. Sahnenizdeki dekor, kostüm, ışık gibi bütün unsurlar şiirinizi destekleyecek nitelikte olmalıdır.

Şiir Dinletisi Provası nasıl yapılmalıdır?

Şiir dinletisi öncesinde dinletinin yapılacağı yeri, kullanılacak araçları ve dinleti süresini kontrol ediniz. Her şeyi programın zamanına uygun şekilde yapmalısınız. Şiirleri okurken boğumlama, vurgulama, tonlama ve duraklamaya dikkat ediniz. Sesleri ve heceleri birbirine karıştırmadan, yutmadan, tam ve doğru çıkarınız, kelime ve cümle vurgusuna dikkat ediniz; ses tonunu amacınıza, ortama, içeriğe ve hedef kitleye uygun ayarlayınız. Şiiri okurken nefes almak için sözün anlamına uygun duraklamalar yapmanız dinleyici üzerindeki etkinizi artıracaktır. Şiiri okurken “hım, eee, m” gibi sesleri veya “işte, hani, yani, şey, mesela, atıyorum” vb. kelimeleri gereksiz yere ve dinleyiciyi rahatsız edecek düzeyde kullanmaktan kaçınmalısınız.
Dinletinin içeriğine ve hitap edilen kitleye uygun, dinleyicin ilgisini canlı tutmak için jest, mimik, vurgu, tonlama gibi ayrıntıları nerede ve nasıl kullanacağınıza dikkat ediniz. Diksiyon çalışmalarında öğretmeninizin öğrettiklerinden yararlanmayı unutmayınız.
Provalarınızda duruş şeklinize ve sahnedeki yerinize dikkat ediniz. Dinleyici ile göz temasını sürekli kurunuz. Heyecanınızı kontrol ediniz. Heyecanın sizi başarıya götüren ve yanlışları engelleyen bir güç olduğunu unutmayınız. Dış görünümünüz ve kıyafetinizin şiir dinletisinin yapılacağı ortama uygun olmasına dikkat ediniz.
Sunucunun konuşmaya etkili bir başlangıç yapması gerekir. İçeriğe uygun soru sorma, bazı özdeyişlere yer verme, şiir sanatıyla ilgili bir fıkra, hikâye, anı anlatma gibi teknikler dinleyici kitlenizi etkiler. Şiir dinletisinin sonunda sunucu, dinletinin genel iletisini vurgulayıp dinleyici kitlesine teşekkür etmelidir.
Şiir dinletisinde süreyi verimli kullanmalısınız. Bu nedenle planınıza uygun şekilde süreyi de dikkate alarak prova yapınız. Seçtiğiniz müzikler ve görsel malzeme şiirin okunmasıyla eş zamanlı kullanılmalıdır. Görsel malzemenin aşırı kullanımı, fon müziğinin sesinin yüksek oluşu şiir okumanıza katkı sağlamaz.
Provaları sıklıkla yapınız. Provalarınızı dinletiyi sunacağınız mekânda belirlediğiniz dekor, kostüm, ışık ve görsel destek unsurlarıyla yapınız.

Şiir dinletisinden önce nelere dikkat edilmelidir?

Dinletinin sunulacağı zamandan bir saat önce dinletiyi sunacağınız mekânda bulununuz. Şiir dinletisinden önce mekânın ışık, ısı, oturma planı gibi özelliklerini kontrol ediniz. Şiir dinletisi için kullanılacak tüm cihazların çalıştığını kontrol ediniz. Görev dağılımındaki sorumlulukları eksiksiz yerine getirmişseniz, grup üyeleri ile sürekli bir uyum içinde çalışmışsanız ve yeterince prova yapmışsanız dinletiniz başarılı şekilde sonuçlanacaktır. Heyecanınızı gidermek için nefes egzersizleri yapmayı unutmayınız.
Şiir dinletisini dinleyici kitlesine sununuz. Sunumunuz bitince dinleyicilerinize teşekkür ediniz, onları topluca selamlayınız. Dinletinizi EBA’ya yükleyiniz. Dinletinizle ilgili arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizden eleştirileri almayı unutmayınız.

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir