Turgut Özakman Kimdir Hayatı Eserleri Romanları Edebi Kişiliği Hakkında Bilgi
Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosunun önemli oyun yazarlarındandır. Geleneksel Türk tiyatrosunun anlatım inceliklerini modern tiyatro ile ustaca birleştirmiş bir sanatçıdır.
Ulusal ile evrensel, popüler ile geleneksel temaları, anlatım tekniklerini bir arada kullanmıştır, ilk oyununu, yirmi bir yaşındayken Devlet Tiyatrolarında sahnelemiş bir yazardır. Sahne dilini ustalıkla kullanmıştır. Oyun kişilerini günlük konuşma diliyle ve kültürleri içinde canlandırmıştır, ilk oyunlarında Osmanlı toplumundan çağdaş topluma geçişte yaşanan bocalamayı konu edinmiş, sonraki dönemlerde de bireyin sosyal sorunlarını evrensellikle ......
Bir Döneme Damgasını Vuran Tevfik Fikret Hayatı Biyografisi Hakkında Detaylı Geniş Bilgi
Türk edebiyatında Servet-i Fünun şiiri demek, Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin'in şiir anlayışı demektir. Bu iki mühim şahsiyet, kendileriyle aynı görüşü paylaşan edip nesildaşlarının anlayışlarım kuvvetle şekillendirmiştir.
T. Fikret ilk şiir denemelerinde, gördüğü edebiyat ortamı sebebiyle, eski anlayış çerçevesinde kalmıştır. Sonraları eğitim gördüğü hocalarının da etkisiyle batı, özellikle Fransız edebiyatından haberdar olmuştur. Batı edebiyatını benimsemesinde asıl etken olan şahsiyet ise R. Ekrem’dir. Daha sonra Abdülhak Hamit Tarhan'dan da etkilenerek batı ......
Turan Karataş Hayatı Biyografisi Hakkında Bilgi (1961):
Sivas’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas’ta tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalında 1989 yılında yüksek lisans, 1994 yılında doktora çalışmasını tamamladı. 2004’te doçent, 2009’da profesör unvanını aldı. 2009’da Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı oldu. 2013-2016 yılları arasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı görevinde bulunan Karataş, hâlen Karamanoğlu Mehmetbey ......
Tarık Buğra Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Biyografisi Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1918-1994)
Konya’da doğdu. Konya Lisesinden mezun olduktan sonra kısa süreli tıp, hukuk ve edebiyat eğitimleri aldı. Tezgâhtarlık, muallim muavinliği gibi işlerde çalıştı. Çeşitli gazetelerde yazarlık ve yöneticilik yaptı. Yayıncılık faaliyetlerinde bulundu. Devlet tiyatrolarında çeşitli görevlerde bulundu.
Bağımsız bir sanat anlayışına sahip olan yazar; hikâye, roman ve tiyatro türlerinde eserler verdi. Eserlerinde tarihî, siyasi olayları; toplumsal çatışmaları ve bireyin iç dünyasını ele aldı. Kahramanlarını günlük yaşamdan seçti. Edebî bir eserin “kültür Türkçesi” ......
Turan Oflazoğlu Hayatı Edebi Kişiliği ve Eserleri hakkında Kısaca Özet Bilgi
Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe ve İngiliz Edebiyatı Bölümlerini bitirdi. Yirmiden fazla tiyatro eseri bulunan Oflazoğlu; oyunlarının çoğunu trajedi, birkaçını da komedi türünde yazmış- tır.
Oyunlarında insan ve insanlık durumlarını daha çok tarihî konu ve kişiler aracılığıyla ele almıştır. Felsefi bir arka plan bulunan oyunlarında günümüz insanlığının tüm meselelerini bulmak mümkündür. Trajedilerini serbest na- zımla kaleme almıştır. Turan Oflazoğlu oyunlarıyla birçok ödül kazanmıştır.
Eserleri: Deli İbrahim, IV. Murat, Sokrates Savunuyor, ......
Hikâye ve roman yazan, şâir. Polatlı'ya bağlı Ömerler Köyü'nde doğdu. İlk eğitimini Beypazarı'nda yaptı. Daha sonra Çifteler Köy Enstitüsü (1943) ve Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı.
Günümüz yazarlarındandır. İlk şiir ve hikâyelerini Köy Enstitüleri Dergisi'nde yayınladı (1945-1946). 1948-1950 yılları arasında Yücel, Varlık, Edebiyat Dünyası, Fikirler, İmece, Yeni Ufuklar vs. gibi dergilerde çıkan hikâyelerinden sonra romancılığa başladı. Eserlerinin hemen hemen hepsinde vaktiyle Köy Enstitüleri'nde benimsetilmiş köy anlayışına uygun klişe anlayışı işier. Bu kitaplarda köy daima sefil ve ......
Yazar. Acıpayam'ın Oğuz köyünde doğdu. Denizli Lisesi İle İstanbul Gazetecilik Okulu'nu bitirdi (1956). Son Havadis ve Ortadoğu gazetelerinde çalıştı.
Günümüz yazarlarındandır. Sanat hayatına şiir yazarak başladı. Gazete ve dergilerde çıkan köy yazdan ve röportajları ile tanındı. Makal'ın halk edebiyatı üzerine incelemeleri de vardır.
Eserleri: 1. Fakir İşi (1957), 2. İç Göç (1964), 3. Acı Yol (1964), 4. Köylü Gözüyle Avrupa (1965), 5. Sahte Ozanlar (1969), 6. Aşık Veysel (1969), 7. Anadolu'da Türk Mührü (1971), S. Aşık Zülfikar Dîvânı (1971), 9. Zaralı Âşık ......
Hikaye ve roman yazarı. İzmir'de doğdu. Ortaokul öğreniminden sonra hayata atılarak çok çeşitli işlerde çalıştı. Gazetelerde çalıştı (Son Havadis, Pazar Postası, Yenigün, Ulus, Vatan, Milliyet), sekreter yardımcılığı yaptı, kitap tanıtma yazıları yazdı. Bir ara senaryo yazarlığı ve rejisörlüğü yaptı. Milliyet Yayınlan'nı yönetti.
Sanat hayatı hikaye ile başlar (1947). Sonra, 1949-1954 yılları arasında Kaynak ve Varlık dergilerinde şiir denemelerini yayımladı. 1954'ten sonra hikâyeciliğe başladı. Eserlerinde İşçilerin, dargellrii memurların ve esnafın hayat mücadelesini anlatır. Şiirli dili İle ve değişik konularla dikkat çekmiştir. Yazılarında ......
Şair. Düzçe'de doğdu. Kandilli Kız lisesi'ni bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Öğrenimini yarıda bırakarak İstanbul Belediyesi Basın- Yayın Müdürlüğü'nde çalıştı.
Şiirlerini 1956 yılından sonra Varlık, Pazar Postası, Dost ve Yelken dergilerinde yayımladı. Annelik duygusu, kadınların, çevresinden gelen baskılarla doğan ruhî problemlerini anlatır.
Şiir kitapları: 1. Taşra Kızının Deliceleri (1966, 3. baskısı 1968'de), 2. Havva Çıkmazı (1967). ...
(1843-1892)
Yazar. İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mehmed Tevfik'tir. Babası gümrük tahsildarlarından Mustafa Ağa'dır. Düzenli bir Öğrenim görmemiş, kendi kendini yetiştirmiştir. Bursa ve İstanbul'da çeşitli gazete ve dergiler çıkardı. Devlet memuru olarak çalıştı. İstanbul'da öldü.
XIX'uncu yüzyıl yazarlarındandır.Çaylak adlı bir mizah gazetesi çıkardığı için bu isimle meşhur olmuştur. Tevfik Çaylak'ın mizahî yazıları, makaleleri, İstanbul halkının günlük yaşayışını anlatan eserleri vardır. Nasreddin Hoca fıkralarını derleyip, kendi İmzası İle yayımlayan ilk yazarlardandır.
Eserleri:
1. Kâfile-I Şuarâ (Şâirler tezkiresi, D harfine kadar), 2. Tandır, 3. Mahalle Kahveleri, 4. ......