Kelebek Roman Özeti Henri Charriere

Kelebek

Kelebek Kitabı Künye Bilgileri

Romanın Adı: Kelebek
Yazarı: Henri Charriére
Yayım Tarihi: 1968
Sayfa Sayısı: 571
Yayın Evi: E Yayınları
Romanın Türü: Yabancı Romanlar, Polisiye, Biyografi, Günlük / Anı
Orijinal Adı: Papillion
Çeviren: Aydil Balta

Kelebek Konusu

Henri Charriere, nam-ı diğer Kelebek, kadın satıcısının cinayetiyle suçlanıp Fransız Guyanası’nda ömür boyu hapse mahkum edilir. Burada kaçmak için arkadaş edinir ve birkaç kaçış girişiminde bulunur. Sonunda, sarp kayalıklarla çevrili Şeytan Adası’na gönderilir. Burada dalgaların hareketini gözlemleyerek başarılı bir kaçış stratejisi geliştirir ve açık denizlere dalıp kıtaya ulaşır. Oradan İngiliz Guyanası’na ve en sonunda Venezuela’ya geçer, burada yurttaşlık kazanır. Aynı zamanda, roman boyunca Kelebek, yaşadığı olayları ve gözlemleriyle etrafındaki dünyayı anlatır.

Kelebek Roman Özeti

Henri Fransa’nın Ardéche kentinde yaşamaktadır, haksız yere bir öldürme suçuyla yargılanmaktadır. Adliyeye getirildiğinde avukatı dosyayı inceledikten sonra kesin olarak serbest bırakılacağını düşünmektedir. Ancak davaya bakan başsavcı zanlılara müebbet hapis aldırmasıyla kentteki bütün insanlar tarafından tanınmıştır. Ve sonuç olarak hakim verdiği kararı açıklar ve Henri ömür boyu kürek çekmeye mahkum edilir.

Conciergerie adındaki bir hapishanede hücreye hapsedilen Henri, haksız yere hapis yatmayı kendisine kabul ettiremez ve ilk günlerden firar etmeyi kafasına koymuştur. Bu hapishaneden firar etmek için bir ortak bulur ve birlikte firar için plan yaparlar.

Henri (lakabı Papillon -Kelebek) plan arkadaşıyla birlikte kendisini bir şekilde para karşılığında  hastaneye yatırır. Hastaneden ilk denemelerinde kaçmayı başarırlar. Bir küçük gemi ile yola çıkan Kelebek ve yoldaşı bir adaya gelir ama adada kabul edilmezler ve 15 gün içerisinde adadan gitmeleri gerekmektedir. Adadan üç yeni firari kişiyle birlikte yola koyulurlar. İlk gittikleri yerde bu üç kişiyle yolda ayrılırlar ancak ayrıldıktan hemen sonra yakalanıp ve Rio Hacha adlı hapishaneye düşerler.

Bu hapishaneden yeni bir plan yaparak yine kaçmayı başarırlar ve Kelebek yalnız başına Kızılderili bir kabilenin içine girer ve orada kabul edilerek yaşamaya başlar. Bu kabilede iki karısı olur ve uzun bir zaman burada yaşar. Ancak kabileden uzaklaşmak mecburiyetinde olduğunu, geri dönerek yapması gereken şeyler olduğunu deyip gitmek istediğini söyler ama geri döneceğine dair söz verir.

Kabileden ayrıldıktan hemen sonra tekrar yakalanıp ve Santa Marta adlı hapishaneye atılır. Bu hapishaneden de  firar etmeye çalışır ancak bu kez başarılı olamaz. Santa Marta hapishanesinden Baranquilla’daki bir hapishanesine gönderilir. Bu hapishaneden de tekrar tekrar firar etmeye çalışır fakat başarılı olamaz ve Fransız Adalet Bakanlığına teslim edilir. Bu defa hayatı daha zorlaşan ve daha önce firar edebilen hükümlülerin hapsedildiği Royal adasına götürülür. Çeşitli hapishanelerde cezasını çekerken ve birinde isyan çıkarmayı başarır.

Hiçbir şekilde firardan etme girişimlerinden yılmayan Kelebek nihayetinde yeni Çinli yoldaşlarıyla kürek cezasından firar etmeyi başarırlar. Firarın zorluklarından sonra uzun gemi seyahatiyle İngiliz Güyanı’na giderler. Burada kabul görürler ve farklı kimlikler edinirler. Burada kalıp hayatlarını devam ettirebilmek için çalışmaya başlarlar. Ancak Kelebek buradan da uzaklaşmayı düşünmektedir.

İngiliz Güyanı’ndan da uzaklaşan Kelebek ve yoldaşları Venezuella’ya ulaşırlar ve tekrar kısa süreli bir cezayı yattıktan sonra bir yıl, seçilmiş bir köyden çıkmama koşuluyla beş yılın sonunda vatandaşlık alabilecektir. Kelebek bu köyde dürüst ve güzel bir yaşam sürdürüp, bu ülkeye kendisini kabul ettirmeyi ister. Nihayetinde Henri kendisi için yepyeni bir yuva bulmuştur ve artık tamamen hürriyetine kavuşmuştur.

Kelebek Romanının Ana Fikri (Ana Düşüncesi) Nedir

Romanın ana fikri, suçsuz yere hüküm giyen bir adamın özgürlüğüne kavuşabilmek için verdiği zorlu mücadeleyi ve insan ruhunun kırılmaz direncini işler. Kelebek, adaletin olmadığı bir sistem içerisinde önce Fransız Guyanası’nda ömür boyu kürek cezasına çarptırılır, ardından pek çok firar girişiminde bulunur.

Yıllar süren hapis ve hücre hayatına, yalnış yargılamalara ve dayanılmaz koşullara rağmen, asla pes etmez. Sonunda Venezuela’ya ulaşarak özgürlüğüne kavuşur. Roman, özgürlüğün insan hayatındaki önemini, adaletin yerine getirilmediği durumları ve insanın içindeki sarsılmaz yaşama iradesini gözler önüne serer.

Sinemaya Uyarlanması

Henri Cherriere’nin otobiyografik eseri olan ve çok satılan kitap “Kelebek,” 1973 yılında aynı adla beyaz perdeye taşındı. Steve McQueen, Kelebek rolünde, Dustin Hoffman ise onun arkadaşı Louis Dega karakterini canlandırdı. Ancak film, kitabın gördüğü ilgiyi yakalayamadı. McQueen’in etkileyici performansına rağmen, film izleyiciden beklediği ilgiyi alamadı. Bunun ana nedeni, filmde bu heyecan verici yaşam öyküsünün sıkıcı ve dikkat çekmeyen bir şekilde ele alınmasıydı.

Kelebek Romanının Yazarı Hakkında

Henri Charrière, 16 Kasım 1906 tarihinde Fransız Ardéche bölgesinde dünyaya gelmiştir. Annesini on yaşında kaybetmiş, babası ise bir öğretmendi. Henri’nin çocukluğu, iki kız kardeşiyle birlikte babalarının gözetiminde geçmiştir. 17 yaşına geldiğinde, 1923 yılında, Fransız Donanması’na katılmış ve bir süre orada görev yapmıştır. Ancak askerlik hayatından ayrıldıktan sonra Paris’e gitmiş ve yer altı suç örgütlerine dahil olmuştur. Yeni bir hayat tarzı benimseyerek yasadışı işlerde bulunmuştur. Charrière’ın yaşam yolculuğu, 29 Temmuz 1973 tarihinde, 67 yaşındayken gırtlak kanseri sebebiyle son bulmuştur.

Henri Charrière aslında profesyonel bir yazar değildir, fakat yazdığı “Kelebek” ve “Banko” adlı kitaplarla büyük ün kazanmıştır. “Kelebek” eserinde, kendisine isnat edilen ve işlemediğini iddia ettiği bir suç yüzünden Fransız Guyanası’ndaki cezaevinden kaçış hikayesini detaylı bir şekilde anlatır. “Banko” adlı eserinde ise cezaevinden kaçtıktan sonraki serüvenlerini ele almıştır. “Kelebek,” Charrière’ın yazarlık kariyerinin ilk eseri olmasına rağmen, büyük bir başarı yakalamıştır. Öyle ki, Amerika’da 5.5 milyon, Fransa ve Almanya’da ise 1’er milyon kopya satmıştır.

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir