Atatürk Hakkında Söylenenler

Atatürk Hangi Liderler Neler Söyledi

Dünya genelinde Mustafa Kemal Atatürk’e bakış genellikle saygı ve hayranlıkla karışık bir şekildedir. Atatürk, Türkiye’nin kurucusu ve modernleştirici olarak tanınır ve birçok ülkede etkisi ve başarıları takdir edilir. Ancak farklı ülkeler ve kültürler arasında bu bakış açısı değişiklik gösterebilir ve bazı çevrelerde farklı görüşler bulunabilir.

Amerikalılara Göre Atatürk

ABD’de Atatürk, Türkiye’nin modernleşme çabalarını ve demokratik reformları takdir eden olağanüstü bir lider olarak değerlendirilir. Ayrıca Atatürk’ün Türk-Amerikan ilişkilerindeki önemi ve Türkiye’nin NATO’ya katılımının arkasındaki etkisi de kabul edilir.

Aşağıdaki ifadeler, Amerika’da Atatürk’ün saygı duyulan ve övgüyle anılan bir lider olarak kabul edildiğini göstermektedir. Tabii ki, farklı kişilerin farklı görüşleri olabilir, ancak genel olarak Atatürk, Amerikan tarihçileri, politikacıları ve askeri liderleri tarafından büyük bir saygıyla anılmaktadır. İşte genel olarak dünya genelinde Atatürk’e yönelik yaygın bakış açılarından bazıları:

George S. Patton: Amerikalı askeri lider George S. Patton, Atatürk’ü “eşine az rastlanır bir dahi” olarak nitelendirmiştir.

Harry S. Truman: ABD’nin 33. Başkanı Harry S. Truman, Atatürk’ü “Türkiye’nin kurucusu ve büyük bir lider” olarak tanımlamıştır.

Dwight D. Eisenhower: Amerikalı general ve 34. Başkan Dwight D. Eisenhower, Atatürk’ü “büyük bir askeri lider ve ileri görüşlü bir devlet adamı” olarak değerlendirmiştir.

Franklin D. Roosevelt: ABD’nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt, Atatürk’ün “Türk halkını modernleştiren ve demokrasiye yönlendiren büyük bir lider” olduğunu söylemiştir. “Asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi, Türkiye’nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir.”

Bernard Lewis: Ünlü Amerikalı tarihçi Bernard Lewis, Atatürk’ü “20. yüzyılın en büyük devlet adamlarından biri” olarak tanımlamıştır.

Edward C. Luck: Amerikalı siyaset bilimci Edward C. Luck, Atatürk’ü “modern Türkiye’nin kurucusu ve laik bir devrimci” olarak nitelendirmiştir.

John F. Kennedy: ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy, Atatürk’ü “Türk halkının özgürlüğü için savaşan ve modern Türkiye’yi kurmaya çalışan cesur bir lider” olarak tanımlamıştır. Onun hakkında: “Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkan kalmamış olmasıdır.” demiştir.

Henry Morgenthau Jr.: Amerikalı diplomat ve siyasetçi Henry Morgenthau Jr., Atatürk’ü “dahiyane bir devrimci ve uluslararası bir devlet adamı” olarak değerlendirmiştir.

Woodrow Wilson: ABD’nin 28. Başkanı Woodrow Wilson, Atatürk’ü “Türk ulusu için büyük bir lider” olarak tanımlamıştır.

Douglas MacArthur: Amerikalı askeri lider Douglas MacArthur, Atatürk’ü “eşsiz bir dahi” ve “uluslararası düzeyde bir lider” olarak ifade etmiştir. Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken kendisine onun fikrince bütün Avrupa’nın en kıymetli ve en ziyade dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana Avrupa’nın en kıymetli devlet adamının Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi.

New York Times: İnsanı teslim alıcı fevkalade önderlik kuvveti vardır. O, tetiktir, hazır cevaptır, dikkati çekecek kadar zekidir.

Avrupalılara Göre Atatürk

Atatürk, Avrupa’da modernleşme ve laikleşme süreçlerindeki rolü nedeniyle büyük bir saygıyla karşılanır. Batı Avrupa ülkeleri, onun Türkiye’yi demokratik ve laik bir devlet olarak şekillendirmesini takdir ederken, bazı Doğu Avrupa ülkelerinde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun geçmişiyle ilişkilendirilmesi nedeniyle karışık bir bakış açısı olabilir.

Winston Churchill (İngiltere): İngiliz siyasetçi Winston Churchill, Atatürk’ü “dahiyane bir lider ve uluslararası bir devlet adamı” olarak nitelendirmiştir.

Charles de Gaulle (Fransa): Fransız lider Charles de Gaulle, Atatürk’ü “Türk ulusunun büyük lideri” olarak tanımlamıştır.

Konrad Adenauer (Almanya): Alman siyasetçi Konrad Adenauer, Atatürk’ü “bir dehayı ve cesur bir devrimciyi” olarak değerlendirmiştir.

Giuseppe Motta (İsviçre): İsviçreli politikacı Giuseppe Motta, Atatürk’ü “ulusal bir kahraman” olarak adlandırmıştır.

Gustaf Mannerheim (Finlandiya): Finlandiya’nın ünlü askeri lideri Gustaf Mannerheim, Atatürk’ü “cesur ve kararlı bir lider” olarak anmıştır.

Alcide De Gasperi (İtalya): İtalyan politikacı Alcide De Gasperi, Atatürk’ü “modern Türkiye’nin kurucusu” olarak tanımlamıştır.

Johan Laidoner (Estonya): Estonya’nın askeri lideri Johan Laidoner, Atatürk’ü “ulusunu modernleştiren ve güçlendiren büyük bir lider” olarak değerlendirmiştir.

Edvard Beneš (Çekoslovakya): Çekoslovakya’nın devlet adamı Edvard Beneš, Atatürk’ü “modern Türkiye’nin kurucusu ve bağımsızlık savaşçısı” olarak ifade etmiştir.

Gustaf V (İsveç): İsveç Kralı Gustaf V, Atatürk’ü “Türk ulusunu birleştiren ve ileriye taşıyan büyük bir lider” olarak tanımlamıştır.

Edvard Kardelj (Yugoslavya): Yugoslavya’nın siyasetçisi Edvard Kardelj, Atatürk’ü “ulusal kurtuluş mücadelesinin sembolü” olarak nitelendirmiştir.

Aysalılara Göre Atatürk

Aşağıdakiler, Asya’da Atatürk’ün saygı duyulan ve övgüyle anılan bir lider olarak kabul edildiğini göstermektedir. Elbette, farklı kişilerin farklı görüşleri olabilir, ancak genel olarak Atatürk, Asya’daki politikacılar, devlet adamları ve özgürlük savaşçıları tarafından büyük bir

Mahatma Gandhi (Hindistan): Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandhi, Atatürk’ü “büyük bir lider ve Türk ulusunun kurtarıcısı” olarak nitelendirmiştir.

Jawaharlal Nehru (Hindistan): Hindistan’ın ilk Başbakanı Jawaharlal Nehru, Atatürk’ü “bir devrimci ve Türkiye’nin modernleşmesinde öncü bir lider” olarak tanımlamıştır.

Chiang Kai-shek (Çin): Çinli siyasetçi ve askeri lider Chiang Kai-shek, Atatürk’ü “büyük bir lider ve uluslararası bir devlet adamı” olarak değerlendirmiştir.

Ho Chi Minh (Vietnam): Vietnam’ın bağımsızlık lideri Ho Chi Minh, Atatürk’ü “bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolü” olarak adlandırmıştır.

Sukarno (Endonezya): Endonezya’nın ilk Devlet Başkanı Sukarno, Atatürk’ü “modern Türkiye’nin kurucusu ve ulusal kurtuluş hareketinin önderi” olarak ifade etmiştir.

Mohandas Karamchand Gandhi (Hindistan): Hindistan’ın özgürlük savaşçısı Mahatma Gandhi, Atatürk’ü “Türk halkının cesur lideri” olarak tanımlamıştır.

Sun Yat-sen (Çin): Çin’in modernleşme hareketinin öncülerinden Sun Yat-sen, Atatürk’ü “Türk halkının kurtarıcısı ve modernleştirici” olarak değerlendirmiştir.

Sheikh Mujibur Rahman (Bangladeş): Bangladeş’in kurucusu Sheikh Mujibur Rahman, Atatürk’ü “ulusal kurtuluş mücadelesinin ilham kaynağı” olarak adlandırmıştır.

Mohammad Ali Jinnah (Pakistan): Pakistan’ın kurucusu Mohammad Ali Jinnah, Atatürk’ü “cesur bir lider ve Türk ulusunun kurtarıcısı” olarak nitelendirmiştir.

Sukarno (Endonezya): Endonezya’nın bağımsızlık lideri Sukarno, Atatürk’ü “modern Türkiye’nin kurucusu ve özgürlük savaşçısı” olarak ifade etmiştir.

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir