Ernest HEMİNGWAY

Ernest Hemingway Hayatı Özeti (1899-1961)

Amerika’da doğdu. Savaşlarda edindiği izlenimlerinden sonra “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” adlı romanını kaleme aldı. Bu romanıyla Pulitzer Ödülü’nü almıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında yazdığı “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı eseriyle de Nobel Edebiyat Ödülü‘nü de kazanmıştır. Romanlarının yanı sıra öyküleriyle de tanınan yazar, Amerikan hikâyeciliğinde gerçekçiliğin öncülerinden biri olmuştur. Eserlerinde adalet, baskıya boyun eğmeme gibi konuların yanında uluslararası savaşların kötülüğü, tabiatın güzelliği ve yaşama sevinci konularına ağırlık vermiştir. Kısa ve gösterişsiz yazı tarzı ile kendisinden sonra gelen yazarları büyük ölçüde etkilemiştir.
Eserleri: Güneş Gene Doğar, Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Yaşlı Adam ve Deniz (roman)…

Ernest HEMİNGWAY Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri Hakkında Bilgi (1898 -1961)

Ernest Hemingway (1899-1961): Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden olan yazar, Illinois’da (İlinoy) doğdu. Bir müzisyen olan annesinden müzik eğitimi aldı. Liseyi bitirdikten sonra muhabirlik yapmaya başladı. Bu yıllarda I. Dünya Savaşı patlak verdi. Yazar, gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle orduya alınmadı. Birkaç yıl sonra Amerikan Kızıl Haç Birliğine gönüllü olarak girmeyi başardı. Buradaki görevi esnasında cephede yaralanarak terhis oldu. Yeniden muhabirlik yapmaya başladı. Fransa, Yunanistan, Almanya, İspanya, İtalya, İsviçre ve Türkiye gibi pek çok ülkeyi dolaştı. Gezdiği ülkelerde maceradan maceraya atıldı.
Ustaca yazdığı kısa hikâyeleriyle sanat hayatına adım atan yazar, sonraki yıllarda romanlarıyla da büyük başarı gösterdi. Eserlerinde kısa cümleleri ustalıkla kullandı. Etkileyici diyaloglara yer verdi. Roman kurgusunda gösterdiği başarıyla pek çok yazarı etkiledi. Savaşta yaşadığı ve tanık olduğu olaylar, dünyanın değişik yerlerinde yaşadığı maceralar eserlerinin esin kaynağı oldu. Yazar; eserlerinde yaşam mücadelesi veren insanları, savaşın neden olduğu yıkımı, doğayı konu edindi. 1953’te Pulitzer Ödülü’nü, 1954’te ise Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı.
Ernest Hemingway, 1952’de yazdığı Yaşlı Adam ve Deniz adlı romanında yaşlı bir balıkçının okyanusta geçen mücadele dolu birkaç gününü anlatmıştır. Bu romanda yazar kendi maceracı kişiliğini de yansıtmıştır. Eserde yenilgi, galibiyet, korku, cesaret, merhamet, talih gibi temalar çevresinde insanın mücadeleci yönü yansıtılmıştır. Bu eser, yazarın Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasında önemli bir rol oynamıştır. Eser, birkaç kez sinemaya uyarlanmıştır.
Güneş de Doğar, Silahlara Veda, Ya Hep Ya Hiç, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Irmağın Ötesinde ve Ağaçların Arasında, İhtiyar Adam ve Deniz (roman); Üç Öykü ve On Şiir, Kazanan Bir Şey Almaz (hikâye) yazarın başlıca eserleridir.
 
BAŞKA BİR KAYNAK:
On beş yaşındayken evden kaçarak Kızılderililer arasında yaşamış, I. Dünya Savaşı’nda Kızılhaç’ın sağlık yardım koluna gönüllü yazılarak İtalyan cephesine gitmiş, ağır yaralanmış, Amerika’ya dönünce gazeteciliğe başlamıştır.  Ernest HEMİNGWAY,  gazete muhabiri olarak Yunanistan, Fransa, İspanya, İngiltere, Çin… gibi birçok ülkeyi dolaşmıştır. Eserlerinde hep görüp tanık olduklarını anlatmış, gerçekçiliği benimsemiştir. İhtiyar Adam ve Deniz Adlı eseriyle 1954 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.

Ernest Hemingway, hayatı boyunca birçok ülkede bulunmuş, görevi dolayısıyla önemli tarihî olaylara şahitlik etmiş bir yazardır. Birinci Dünya Savaşı’nda Kızılhaç görevlisi, İkinci Dünya Savaşı’nda ve İspanya İç Savaşı’nda ise savaş muhabiri olarak yer alan Hemingway, insanlık tarihinin gördüğü en büyük yıkımları yakından gözlemleme şansı bulmuştur. Eserleri incelendiğinde, kendi yaşantısından izler görülen Hemingway, savaşlar ve devrimler dönemi yazarı olarak kabul edilmektedir. Şahit olduğu büyük olayları edebî eserlere dönüştüren yazar, dünya edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Savaş dönemlerinde, savaşın etkilediği insan topluluklarını roman kahramanlarıyla anlatmaya çalışmıştır.

Sanatçının diğer önemli eserleri şunlardır:
Silahlara Veda (roman)
Çanlar Kimin İçin Çalıyor (roman)

Düşüncelerinizi Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir